nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

IHP Malaysia 2020 dijangka catat deflasi 0.5% – MIDF

25 JUN: Unjuran oleh MIDF Amanah Investment Bank (MIDF) menjangka indeks harga pengguna Malaysia (IHP) mencatatkan deflasi 0.5 peratus tahun ini berbanding inflasi 0.7 peratus pada 2019.

Menurut nota penyelidikan MIDF, unjuran tersebut adalah berdasarkan jangkaan harga utiliti, terutamanya elektrik, akan terus menurun berikutan rebat di bawah pakej rangsangan kerajaan selama enam bulan mulai April lalu.

Di samping itu, jelas bank pelaburan tersebut, harga minyak mentah global yang amat tidak menentu, yang cenderung menurun, akan mempengaruhi komponen berkaitan bahan bakar.

“Oleh kerana perumahan dan utiliti, dan pengangkutan adalah komponen terbesar dalam keseluruhan IHP selepas makanan dan minuman, kami berpendapat ia memberi kesan ketara kepada keseluruhan inflasi,” kata MIDF.

Dalam pada itu, MIDF memberitahu, pengguna pula cenderung memilih tidak membeli mengikut keperluan, menghindari kebanyakan pembelian barangan bukan makanan seperti pakaian dan perabot.

MIDF menyatakan, kecenderungan itu berkemungkinan akan berlanjutan untuk satu jangka waktu kerana wujudnya kebimbangan terhadap kewangan peribadi pada masa depan.

“Selain itu, kami tidak menjangkakan adanya inflasi tarikan permintaan yang besar kerana pandemik COVID-19,” ujar MIDF.

MIDF menambah, komponen makanan dijangka menerima tekanan menerusi inflasi import berikutan kedudukan Malaysia sebagai pengimport bersih makanan.

Justeru, kata MIDF, sebarang penyusutan ringgit akan menjadikan produk terbabit lebih mahal.

“Berikutan tekanan inflasi kekal rendah dan risiko pertumbuhan ekonomi perlahan termasuk COVID-19, ketegangan perdagangan global, ketidakstabilan politik, dan pilihan raya presiden AS, selain kadar dasar Rizab Persekutuan pada 0.25 peratus, Bank Negara Malaysia dijangka menurunkan lagi 25 mata asas Kadar Dasar Semalaman bagi tahun ini,” jelas MIDF.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.