nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

App Semak Mule semak sindiket penipuan

12 NOV: Orang ramai dinasihatkan agar menggunakan menerusi aplikasi ‘Semak Mule’ dan juga portal ccid.rmp.gov.my bagi memeriksa akaun bank dan nombor telefon yang digunakan oleh sindiket penipuan.

Timbalan Menteri Dalam Negeri II, Jonathan Yasin berkata, aplikasi berkenaan mula diperkenalkan pada Januari tahun lalu dan boleh dimuat turun menerusi telefon pintar.

“Portal ini memberi kemudahan kepada orang awam untuk membuat semakan ke atas akaun bank dan nombor telefon terlibat dengan pihak polis. Akaun yang digunakan suspek akan disekat penggunaannya oleh pihak bank.

“Kita melaksanakan pelbagai kerjasama agensi seperti Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Bank Negara Malaysia, syarikat-syarikat telekomunikasi dan institusi bank-bank dan pada Mac 2019 juga, sebuah jawatankuasa teknikal jenayah siber ditubuhkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Kementerian Komunikasi dan Multimedia bagi membanteras jenayah ini,” katanya dalam sesi soal jawab sidang Dewan Rakyat, hari ini.

jonathan yasin
JONATHAN YASIN

Beliau menjawab soalan Ahli Parlimen GPS Kota Samarahan, Rubiah Wang tentang trend kes-kes penipuan menerusi panggilan atau scammer serta usaha serta kejayaan kerajaan membendung kegiatan ini.

Dalam pada itu, Jonathan berkata KDN sentiasa memandang serius berhubung jenayah penipuan di atas talian ini bagi memastikan kepentingan masyarakat awam khsusunya mereka di luar bandar yang lebih mudah untuk ditipu.

“Selain penguatkuasa PDRM ambil inisiatif memberi pengetahuan dan masyarakat berkaitan dengan penipuan ini melalui kempen-kempen kesedaran. PDRM sering jalinkan kerjasama dengan jabatan kerajaan dengan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) agar trend ini dapat dihebahkan kepada mayarakat.

“Ambil tindakan juga memberi sebarang hebahan menerusi media sosial dan turun padang berjumpa masyarakat di kampung-kampung dan daerah dari masa ke semasa agar memberi mereka pengetahuan cukup supaya tidak terjebak dengan penipuan oleh orang tidak bertanggungjawab.

Sementara itu, menjawab pertanyaan Ahli Parlimen PAS Bachok, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz tentang rancangan bagi mencegah masalah penagihan semula dalam kalangan bekas penagih dadah, Jonathan menyatakan pihaknya sentiasa komited dan melaksnakan kolaborasi bersama agensi, NGO dan komuniti dalam melakanakan program tersebut.

Menurut beliau, antara program yang dijalankan termasuklah program sosial, kerohanian, kelompok sokong bantu, keluarga dan kejiranan, latihan kemahiran, lawatan ke rumah serta sukan dan riadah yang berdasarkan tujuh fokus yang wajib dilalui oleh setiap penagih dadah.

“AADK melaksanakan pelbagai proses pemulihan yang dibebaskan selesai menjalani hukuman seksyen 15 (1) (a) Akta Dadah Berbahaya yang diperintah mahkamah di bawah peruntukan Seksyen 38 (b) akta sama untuk menjalani program pengawasan pemulihan di bawah akta penagih dadah.

“Program tersebut tidak memencilkan batas banduan tetapi membolehkan mereka mengekalkan kepulihan dan amalkan gaya hidup yang berkualitiu. AADK turut menyediakan perkhidmatan rawatan pemulihan di dalam komuniti yang boleh dioperoleh di Pejabat Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) dan Pusat Integrasi PLK, ” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.