nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Angka inflasi, unjuran IMF tidak selesaikan masalah negara

19 JAN : Angka-angka yang dibentangkan bagi menunjukkan tahap pertumbuhan ekonomi tidak lagi boleh dijadikan kayu ukur sebenar kemajuan negara.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata kaedah lama itu tidak dapat menyelesaikan masalah yang dihadapi negara ini.

“Unjuran IMF (Tabung Kewangan Antarabangsa) tentang pertumbuhan ekonomi global menurun tiap suku tahun bila dibuat kajian semula…3.2% sehingga 2.7% pada 2023.

“Unjuran daripada Bank Dunia memberikan keupayaan dunia meningkat maksima 4% dan ini mengandaikan ekonomi negara juga dalam keadaan yang lebih rapuh. Kadar pengangguran walaupun umumnya sedikit menurun tetapi menyangkut masalah belia dan wanita.

“Saya sebut hal-hal yang sedemikian ini untuk menunjukkan bahawa kaedah dan cara lama kita tidak dapat menyelesaikan masalah negara kita. Terpukau dengan angka-angka juga tidak dapat membantu.

“Maka kita harus tamatkan salah satu ukuran kemajuan dengan pertumbuhan ekjonomi sahaja. Keghairahan menyebut angka pertumbuhan, angka pelaburan asing atau angka-angka tanpa menekankan kesan kepada manusia seluruhnya. Itu bagi saya tidak akan membantu,” katanya ketika menyampaikan Amanat Perdana Menteri : Membangun Malaysia Madani di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, hari ini.

Mengulas lanjut, Anwar berkata golongan yang terkesan tidak hairan dengan angka-angka tersebut kerana mereka sedang berjuang dan bergelut dengan masalah itu.

“Kalau saudara termasuk dalam kategori miskin tegar, saudara tidak akan terpukau dengan angka. Saudara akan bergelut dengan permasalahan hidup.

“Kalau saudara anak muda yang menganggur, saudara tidak akan terpukau dengan angka kadar pengangguran menurun kerana tidak ada jaminan masa depan negara.

“Begitu juga kalau kita bicara soal inflasi terkawal, tapi bagi orang yang tahap hidupnya lebih sukar dan rendah maka angka itu tidak membantu,” katanya.

Sehubungan itu beliau menekankan soal ekonomi manusiawi yang menolak prinsip kapitalisme diamalkan di negara ini sebelumnya.

“Sebab itu saya sebutkan tentang ekonomi yang manusiawi. Kerana ekonomi manusiawi itu akan menolak prinsip kapitalisme yang sedikit sebanyak diamalkan oleh kita dahulu. Golongan maha kaya yang terpilih itu menguasai hampir semua bidang dalam negara kita.

“Seolah-olah kita dan seluruh jentera kita tak ada keupayaan kenal pasti syarikat baharu atau kelompok baharu (untuk) dilatih dan diangkat bersama supaya diperluaskan peluang bagi mereka menguasai,” katanya. Oleh NUR EISYA

Get real time updates directly on you device, subscribe now.