nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Peluang sambung belajar di luar negara melalui TVET MARA

29 MEI : Pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) berpeluang menyambung pengajian ke luar negara melalui program Pendidikan dan Latihan Teknikal Vokasional (TVET) Majlis Amanah Rakyat (Mara).

Pengerusi Mara, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata program itu ditawarkan di pelbagai negara seperti Jepun, Korea Selatan, Australia, Eropah, Jerman, Rusia dan Perancis.

“Masih ada lagi peluang melalui ekosistem pendidikan Mara bagi mereka yang berminat dalam bidang TVET melalui kemasukan menggunakan keputusan SPM.

“Ekosistem pendidikan Mara melalui Institusi Pendidikan Mara (IPMA) membuka luas peluang laluan pendidikan dan kerjaya dalam bidang TVET yang merupakan keperluan kritikal di sektor perindustrian,” katanya menerusi hantaran di Facebook pada Selasa.

Asyraf Wajdi turut memaklumkan beliau ke Beijing bagi mengadakan pelbagai perbincangan strategik bersama university-universiti terkemuka dunia di republik itu.

Jelasnya, perbincangan itu bagi membuka laluan Mara untuk menghantar pelajar bumiputera ke China bagi menyambung pengajian dalam pelbagai bidang profesional dan teknologi tinggi yang selari dengan Revolusi Industri 4.0 seperti kenderaan elektrik (EV), kecerdasan buatan (AI), ‘Internet of Things’ (IOT), robotik, pengekodan dan sebagainya.

Menurutnya, pelajar juga berpeluang melanjutkan pelajaran ke luar negara melalui Program ‘Internship’ Jepun dibawah kerjasama Mara-OISCA bagi pelajar-pelajar TVET Mara.

“Program tiga tahun ini akan memberi peluang pelajar yang terpilih untuk mempelajari Bahasa Jepun sebelum menjalani latihan sambil bekerja dengan industri-industri Jepun yang berkaitan iaitu Daihatsu, Nakamura Construction, Seiko Denki dan lain-lain.

“Selepas tamat ‘internship’, pelajar akan memperoleh ‘Diploma Intership Program’ daripada OISCA dan industri Jepun,” katanya.

Dalam pada itu, Asyraf Wajdi berkata, melalui Institut Kemahiran Mara (IKM) atau Kolej Kemahiran Tinggi Mara (KKTM), pelajar lepasan diploma dengan pencapaian gred yang cemerlang bagi bidang pengajian terpilih boleh menyambung pengajian ke luar negara seperti Australia, Korea, Jepun dan Eropah.

Menurutnya lagi, di bawah German-Malaysia Institute (GMI) iaitu salah satu IPMA, pelajar lepasan diploma yang cemerlang boleh memohon melanjutkan pengajian di Jerman bagi peringkat ijazah.

“Melalui Mara-Japan Industrial Institute (MJII), Mara menyediakan fasiliti kelengkapan peralatan yang berteknologi tinggi dan juga penerapan budaya kerja Jepun yang membuka peluang melanjutkan pelajaran ke luar Jepun dan juga negara lain.

“Di bawah Universiti Kuala Lumpur (UniKL) pula terdapat empat program ke luar negara yakni Rusia, Perancis, Jepun dan Korea,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.