nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

KEDA komited bangunkan usahawan, petani – Abd Latiff

21 JUN: Lembaga Kemajuan Wilayah Kedah (KEDA) komited dalam memberi tumpuan kepada aktiviti pembangunan usahawan dan pertanian bagi membantu meningkatkan pendapatan penduduk di wilayah KEDA setelah negara menghadapi pandemik COVID-19.

Menteri Pembangunan Luar Bandar (KPLB), Datuk Dr Abd Latiff Ahmad berkata, KEDA akan memperluaskan program keusahawanan yang telah dilaksanakan dalam usaha membantu usahawan-usahawan di kawasan luar bandar dalam wilayahnya.

Menurut beliau, KEDA juga memberi fokus kepada aktiviti pertanian di kawasan seluas kira-kira 979 hektar dalam usaha menjadi penyumbang kepada industri pengeluaran makanan negara di samping membantu meningkatkan pendapatan para peserta yang terlibat dalam aktiviti tersebut.

“Antara projek pertanian yang dilaksanakan KEDA adalah Projek Peningkatan Ekonomi Petani Kedah (PPEPK) yang melibatkan kawasan seluas 391 hektar, Projek Pemulihan dan Menaiktaraf Sawah dan Tanah Terbiar di kawasan seluas 219 hektar, Projek Penanaman Semula Kelapa Sawit seluas 269 hektar dan Projek Ladang Sejahtera Agropolitan Sik seluas 100 hektar,” katanya dalam kenyataan media sempena lawatan ke wilayah KEDA di Alor Setar, semalam.

KEDA merupakan agensi Lembaga Kemajuan Wilayah di bawah kementeriannya yang keempat yang dilawati Datuk Dr. Abd Latiff pasca pandemik COVID-19.

Sebelum ini, beliau telah melawat Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang (PERDA), Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (KESEDAR), Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (KETENGAH) dan Lembaga Kemajuan Johor Tenggara (KEJORA).

Lawatan kerja itu bertujuan meninjau kemajuan dan menilai semula pembangunan di wilayah terbabit seiring dengan pakej prihatin rakyat yang diumumkan kerajaan untuk merangsang ekonomi rakyat.

Abdul Latiff yakin usaha memperkukuhkan agensi-agensi di bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) di seluruh negara secara komprehensif amat penting supaya ia terus relevan dan menjadi pejuang masyarakat luar bandar, seiring dengan visi kementerian iaitu luar bandar sejahtera.

Beliau juga singgah meninjau pusat penternakan udang kara air tawar di TSR Toh Pawang Sg Petani, melihatnya sebagai potensi besar menjana ekonomi komuniti di wilayah itu.

Selain daripada membangunkan semula ekonomi kumpulan sasar di wilayahnya, KEDA juga turut memberi penekanan terhadap aspek pembangunan modal insan dan pengupayaan komuniti luar bandar khususnya kepada golongan belia luar bandar menerusi program Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) yang dilaksanakan oleh Kolej KEDA.

Terdapat lapan bidang kursus yang ditawarkan di Kolej KEDA iaitu Kursus Teknologi Pembuatan Pakaian Lelaki dan Wanita, Kursus Teknologi Penyediaan Makanan, Kursus Teknologi Jurukimpal Arka, Kursus Teknologi Elektrik, Kursus Teknologi Penyejukbekuan dan Penyaman Udara, Kursus Teknologi Juruteknik Motosikal dan Kursus Teknologi Automotif.

“Manakala Program Pembangunan Hartanah dan Prasarana KEDA memberi fokus kepada Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT), Projek Pemajuan Kawasan (PPK), Projek Baik Pulih dan Bina Baru Rumah, Program Naiktaraf Prasarana Luar Bandar dan Program Jalan Perhubungan Desa,” jelas Abd Latiff. – Oleh HUSSAINI AMRAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.