nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Geli hati bila Vui Keong persoal usul tukar Speaker

29 JUN: Tindakan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang) Datuk Liew Vui Keong mempersoalkan kewajaran usul kerajaan untuk menukar Yang Dipertua Dewan Rakyat dan Timbalannya dianggap sesuatu yang menggelikan hati.

Penganalisis politik, Dr Kamarul Zaman Yusoff berkata, Vui Keong mendakwa usul untuk menukar Tan Sri Mohd Ariff Md Yusoff dan Nga Kor Ming itu tidak mengikut Perlembagaan Persekutuan dan melanggar doktrin pemisahan kuasa.

Namun, beliau berkata, bekas timbalan Vui Keong, Hanipa Maidin pernah dilaporkan media pada 18 Mei lalu menyebut bahawa tindakan mengekalkan Yang Dipertua Dewan Rakyat yang dilantik oleh kerajaan terdahulu adalah bertentangan dengan konvensyen Parlimen.

“Tidak ada yang tak kenanya dengan usul untuk menukar Yang Dipertua dan Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat ini.

“Ia belum berlaku di Dewan Rakyat kerana tak pernah berlaku perubahan kerajaan Pusat di pertengahan penggal sebelum ini, tetapi bila ia tak pernah berlaku tak bermakna ia tak boleh dibuat.

“Malah ia biasa berlaku di negeri-negeri yang pernah berlaku perubahan kerajaan negeri di pertengahan penggal seperti penukaran Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak pada 7 Mei 2009,” katanya dalam hantaran Facebook beliau, hari ini.

Kamarul Zaman mengulas tentang isu usul kerajaan untuk menukar Mohd Ariff dan Kor Ming yang dilantik semasa pentadbiran Pakatan Harapan (PH) dahulu yang dibangkitkan oleh Vui Keong dalam kenyataannya, semalam.

Beliau menambah, bila situasi itu berlaku, mahkamah sendiri memutuskan kesahannya selaras dengan Perkara 72 (1) Perlembagaan Persekutuan yang menyebut ‘Kesahan apa-apa prosiding di dalam Dewan Undangan mana-mana negeri tidaklah boleh dipersoalkan di dalam mana-mana mahkamah’.

Kamarul Zaman memberitahu, begitu juga dengan penukaran Yang Dipertua Dewan Rakyat dan Timbalannya yang sudah tentu akan diisytiharkan sah oleh mahkamah selaras dengan Perkara 63 (1) Perlembagaan Persekutuan yang menyebut ‘Kesahan apa-apa prosiding di dalam mana-mana satu Majlis Parlimen atau dalam mana-mana jawatankuasanya tidak boleh dipersoalkan di dalam mana-mana mahkamah’.

“Inilah doktrin pemisahan kuasa yang sebenarnya,” jelasnya.

Beliau mengulas lagi, usul untuk menukar Yang Dipertua Dewan Rakyat dan Timbalannya yang dibuat oleh Perdana Menteri tidak boleh dikatakan cubaan badan eksekutif untuk masuk campur urusan legislatif iaitu Parlimen.

Menurut beliau, Seksyen 4a (1) dan 4a (2) Peraturan-Peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat jelas menyebut ‘Maka hendaklah ada seorang Ketua Majlis Mesyuarat’ dan ‘Ketua Majlis Mesyuarat ertinya ahli Majlis Mesyuarat yang sedang menjadi Ketua Kerajaan’.

“Jadi sudah pastilah usul ini mengikut peraturan dan tidak bercanggah dengan doktrin pemisahan kuasa kerana usul ini sudah pastilah perlu dikemukakan oleh Ketua Majlis Mesyuarat yang merupakan Ketua Kerajaan,” ujarnya.

Kamarul Zaman berpandangan, kenyataan Vui Keong itu sendiri menimbulkan dilema kerana PH sendiri yang mencadangkan supaya kerajaan Perikatan Nasional (PN) menukar Yang Dipertua Dewan Rakyat dan Timbalannya.

“Bila PN nak ganti Yang Dipertua Dewan Rakyat pula, macam-macam komplen pula yang keluar,” katanya. – Oleh HUSSAINI AMRAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.