nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

ADUN Tras patut anjur pertandingan kaligrafi jawi, Cina

2 OGOS: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tras, Chow Yu Hui seharusnya mencontohi ADUN Kuala Kubu Bharu, Lee Kee Hiong yang menganjurkan pertandingan seni kaligrafi jawi dan Cina sebagai wadah penyatuan semua bangsa di Malaysia.

Munsyi Dewan Jawi Pahang, Dr Asmadi Abdul Rahman berkata, langkah itu juga boleh dilakukan oleh ADUN Tras dalam memurnikan persepsi masyarakat Cina bahawa tulisan jawi merupakan budaya dan bukan proses memelayukan mereka atau menyamakan tulisan jawi dengan agama Islam.

“Sebelum kemerdekaan, ramai orang Cina yang pun telah mampu menguasai tulisan jawi khususnya mereka yang datang ke Tanah Melayu. Kalau dilihat sebagai contoh, orang Cina dari Bachok, Kelantan ramai yang boleh menguasai tulisan Jawi.

“Program yang boleh menyatukan semua bangsa perlu diadakan dan memberi kesedaran kepada mereka bahawa tulisan jawi pernah menjadi tulisan rasmi bagi negeri-negeri Melayu suatu masa dahulu,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Asmadi menambah, tulisan jawi juga kini menjadi tulisan rasmi yang digunakan dalam urusan agama dan adat istiadat Melayu di kebanyakan negeri seperti Johor, Kedah, Kelantan, Perlis dan Terengganu.

“Pemasyhuran kemerdekaan 1957 bagi negara Malaysia juga tertulis dalam tulisan jawi,” katanya.

Kelmarin, sebuah portal berita melaporkan ADUN Tras Chow Yu Hui menerusi peguamnya M Manogaran, Jonathan and Chong Kar Yan telah memfailkan permohonan mencabar ketetapan kerajaan negeri Pahang mewajibkan penggunaan tulisan jawi.

Permohonan itu difailkan di Mahkamah Tinggi Kuantan pada Rabu dengan menamakan Majlis Daerah Raub sebagai responden pertama manakala kerajaan negeri Pahang dinamakan sebagai responden kedua.

Kerajaan negeri Pahang mewajibkan pengunaan tulisan jawi bermula 1 Januari lalu, selari dengan titah Sultan Pahang Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pada 13 November 2018 yang mahu tulisan itu diperkasakan dan dibudayakan semula. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.