nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

SOP ikut syariah bagi pengurusan mangsa banjir

4 OGOS: Kerajaan telah pun melaksanakan prosedur operasi standard (SOP) yang mematuhi syariah dalam pengurusan dan penempatan mangsa banjir khususnya bagi mereka yang perlu bermalam di Pusat Penempatan Sementara (PPS).

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Redzuan Md Yusof mengakui bagi mewujudkan garis panduan melibatkan bencana ianya terlalu spesifik untuk diwujudkan namun secara keseluruhan ianya dilakukan berpanduan syariah.

Menurut beliau, SOP tersebut telah pun diedarkan kepada Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri dan Daerah serta agensi berkaitan untuk dilaksanakan sekiranya berlaku bencana.

“SOP mematuhi syariah yang mana keluarga lelaki dan wanita yang bukan muhrim akan diasingkan ikut kesesuaian ruang PPS berkaitan. Bagi penyediaan makanan disediakan oleh peneyedia servis yang menepati standard halal yang telah ditetapkan.

“Ruang ibadah yang disediakan turut mesti mematuhi SOP yang telah digariskan. YB (Yang Berhormat) Pasir Mas, apa sahaja cadangan penambah baik PPS secara keseluruhan mematuhi syariah supaya boleh diperbaiki SOP yang sedia ada,”katanya ketika atanya dalam sesi soal jawab Sidang Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Ahli Parlimen Pas, Ahmad Fadhli Shaari menyatakan jika NADMA telah menyediakan garis panduan patuh syariah dalam pengurusan dan penempatan mangsa banjir di PPS.

Dalam pada itu, menjawab pertanyaan tambahan Ahmad Fadhli berkenaan tentang persiapan awal pihak kerajaan dalam menghadapi banjir di Kelantan, Redzuan memberitahu pihaknya di bawah pengurusan NADMA telah pun melakukan persediaan awal.

“Kita sekarang buat persediaan bagi memastikan jika ada kelemahan atau ada hiruk pikuk yang dahulu pastikan itu tidak berlaku. Contoh di Kelantan, kita akan mewujudkan satu pusat bagi APM (Angkatan Pertahanan Awam). Di situlah tempat kita letak barangan sebagai persediaan menghadapi banjir.

“Contoh, hari ini dah beli 20,000 unit khemah yang mematuhi syariah di mana kalau dulu khemah setakat pinggang, kita hari ini akan guna khemah yang tertutup dan ini tidak terdedah serta mengikut syariah,”katanya.

Sementara itu, menjawab pertanyaan Ahli Parlimen PH Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar yang menyatakan apakah langkah NADMA bagi mengelak bencana seperti banjir berlaku lagi, Redzuan menambah pihaknya kini sedang memperhalusi dengan teliti kaedah yang boleh diimplikasikan bagi memastikan bencana ini tidak berlaku lagi.

“NADMA berfungsi ketika adanya bencana dan jika berlaku bencana lebih besar kita akan angkat ke Majlis Keselamatan Negara (MKN). Memang ada cadangan dan sedang diperhalusi oleh NADMA walaupun untuk menggunakan kepakaran asing sekalipun dan juga kepakaran,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.