nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Penularan baru melonjak 182 kes

11 SEPT: Sebanyak 182 kes baru COVID-19 dilaporkan hari ini yang merupakan angka terbesar penularan harian pernah dilaporkan untuk beberapa minggu kebelakangan ini.

Daripada jumlah itu, 167 dilaporkan di Sabah melibatkan kluster Benteng LD manakala 14 lagi di Kedah membabitkan dua kluster.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, kluster Sungai hari ini melaporkan 11 kes manakala tiga lagi dikesan dari kluster Telaga.

Katanya, satu lagi kes dikesan melibatkan penularan dari Filipina dan ini menjadikan keseluruhan kes positif baru COVID-19 yang dilaporkan hari ini sebanyak 182 kes.

Tambah beliau, sebanyak 14 kes telah pulih hari ini dan dengan perkembangan terbaru ini menjadikan jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan COVID-19 adalah 501 kes.

“Sehingga kini, terdapat sembilan kes positif COVID-19 yang sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU), di mana lima kes memerlukan bantuan pernafasan.

“Adalah dimaklumkan tiada pertambahan kes kematian berkaitan COVID-19 dilaporkan pada hari ini. Justeru, jumlah kumulatif kes kematian COVID-19 di Malaysia adalah kekal sebanyak 128 kes,” katanya dalam kenyataan kahbar hari ini.

Sementara itu, mengenai kluster Benteng LD, Noor Hisham berkata, daripada 167 kes baharu, 76 kes adalah warganegara di mana 70 kes adalah banduan penjara dan enam kes adalah melibatkan orang awam yang dikesan melalui saringan kontak rapat.

Katanya, baki 91 kes lagi pula adalah bukan warganegara yang melibatkan banduan berasal dari negara Filipina (61) dan Indonesia, 30.

Menurut beliau, bagi kluster berkenaan, 2,837 orang telah disaring melibatkan dua daerah iaitu di Tawau dan Lahad Datu dan 1,584 masih menunggu keputusan.

“Keseluruhannya seramai 337 dikesan positif iaitu 250 di Tawau dan 87 lagi di Lahad Datu,” ujarnya.

Berhubung kluster Sungai di Kedah pula, kata Noor Hisham, seramai 51 orang didapati positif dari kluster berkenaan dengan 50 individu di Kedah seorang di Perlis.

Katanya, setakat ini seramai 2,170 disaring dengan 583 menunggu keputusan.

“Bagi kluster Telaga, setakat ini 16 dikesan positif daripada 4,766 yang disaring.

“Situasi semasa kluster-kluster dan kawasan dilaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketat (PKPD) secara pentadbiran akan dimaklumkan dari semasa ke semasa.

“Setakat ini, pelaksanaannya berjalan lancar dan kerjasama masyarakat setempat adalah amat baik,” katanya.

Dalam pada itu, beliau sekali lagi mengulangi seruan mematuhi nasihat kesihatan kepada seluruh rakyat Malaysia bagi bersama menghentikan penularan wabak COVID-19. -Oleh M. HERMAN HAMID

Get real time updates directly on you device, subscribe now.