nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Sindiket penipuan online lagi cerdik dari kita – Saifuddin

21 DIS: Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) menyediakan dua garisan panduan bagi memberi jaminan dalam memastikan agar usahawan mikro dan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) tidak tertipu dan akan lebih berhati-hati terhadap kegiatan sindiket penipuan dalam talian yang aktif.

Menterinya, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, pendidikan dan kesedaran kepada PKS dan usahawa mikro merupakan garis panduan pertama dalam memahami selok-belok melakukan perniagaan dengan selamat secara dalam talian yang dapat mengelakkan kemungkinan untuk ditipu dan sebagainya.

Menurut beliau, bagi garis panduan kedua merupakan kerangka yang lebih besar untuk jangka masa panjang yang melibatkan soal keselamatan siber secara keseluruhan menerusi Plan Tindakan Siber Negara yang dilancarkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 12 Oktober lalu.

SAIFUDDIN ABDULLAH
SAIFUDDIN ABDULLAH

“Sudah ada sebuah jawatankuasa khusus tentang keselamatan siber yang dipengerusikan oleh Menteri Kanan Pertahanan yang melihat soal penipuan, scam dan sebagainya yang kita perlu ada kedua-dua ini. Kita perlu kesedaran di kalangan pengguna termasuk usahawan mikro dan PKS.

“Tetapi pada waktu sama perlu ada kerangka termasuk keperluan undang-undang bagi mengatasi masalah-masalah tersebut. Jadi, masalahnya Yang Dipertua bahawa penipu ini lagi cerdik dari kita. Jadi, kita perlu sentiasa ke hadapan bagi kemungkinan yang tidak begitu baik ini,” katanya dalam sesi soal jawab sidang Dewan Negara, hari ini.

Saifuddin menjawab soalan tambahan Ahli Dewan Negara, Senator Ismail Yusop tentang usaha-usaha yang dilaksanakan kementerian bagi membantu usahwan mikro dan PKS atasi penipuan dalam urus niaga menerusi paltform e-dagang.

Dalam perkembangan berkaitan, menjawab soalan Ismail berkenaan langkah-langkah tindakan kementerian yang dilaksanakan oleh pihak Kementerian dalam mempromosikan talian e-dagang untuk usahawan mikro dan PKS, Saifuddin berkata, pelbagai usaha dilaksanakan kerajaan seperti program e-usahawan yang menyediakan pengetahuan ilmu keusahwanan digital bagi menjana pendapatan.

Menurut beliau, sehingga 3 November, seramai 394,894 orang usahawan telah dilatih dan daripada jumlah ini, 155885 orang telah berjaya melaporkan jualan jualan sebanyak RM965.48 juta di samping turut menyediakan perkhidmatan e-dagang setempat yang melibatkan 32 pusat internet bagi mendigital produk usahawan di luar bandar yang selama tidak dilakukan atas talian.

“Contoh ketiga ialah inisantif zon perdagangan bebas digital yang merupakan inisiatif trategik yang bertujuan meningkatkan ekport PKS tempatan ke luar negara, Sehingga kini lebih 20,000 PKS tempatan telah berdaftar menyertai program ini dan keempat pula program go e-commerce yang telah mempunyai lebih 260,000 orang pengguna manakala di bawah Pelan PENJANA, MDEC melaksanakan beberapa inisatif.

“Contohnya kempen e-dagang untuk PKS dan usahawan mikro yang telah melibatkan lebih 45,000 orang PKS baharu yang mendaftar dan sebanyak 115,000 PKS dapat manfaatnya dan juga Kempen Shop Malaysia online yang telah memberi manfaat kepada 210,000 peniaga Malaysia umumnya,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.