nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

COVID-19 punca Perak alami defisit fiskal

1 FEB: Pandemik COVID-19 dikenal pasti sebagai punca yang menyebabkan kedudukan kewangan kerajaan negeri Perak mengalami defisit RM77.4 juta tahun lalu.

Malah, Menteri Besar Perak, Datuk Saarani Mohamad berkata, defisit itu adalah yang pertama dalam tempoh 12 tahun.

Menurut beliau, kutipan hasil juga merosot sebanyak 10 peratus tahun lalu berbanding RM1.09 bilion pada 2019.

“Pada masa sama, kesuraman ekonomi akibat daripada pandemik ini menuntut kerajaan berbelanja lebih daripada kebiasaan sekali gus menjejaskan keadaan fiskal kerajaan,” katanya dalam majlis Bicara Executive dan Perutusan Tahun Baharu 2021 Bersama Penjawat Awam Negeri Perak secara maya melalui Facebook hari ini.

Saarani menambah, pelancongan adalah antara sektor paling terkesan akibat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang bermula pada 18 Mac tahun lalu apabila jumlah penginap di hotel di Perak jatuh mendadak sebanyak 62.9 peratus iaitu hanya 540,000 orang berbanding 1.4 juta orang pada 2019.

Beliau menjelaskan, berdasarkan kajian Tourism Malaysia jumlah penginap domestik bagi tempoh Januari hingga Jun tahun lepas di Ipoh, Taiping dan Pangkor berkurang sebanyak 62.8 peratus iaitu hanya 488,000 orang berbanding 1.3 juta orang bagi tempoh sama pada 2019 manakala penginap antarabangsa pula berkurangan sebanyak 64.3 peratus iaitu 52,000 orang berbanding 147,000 orang.

“Sehubungan itu, saya menyarankan kerajaan negeri melihat peluang penjanaan hasil kepada negeri pada tahun ini tanpa memperkenalkan cukai baharu yang boleh membebankan rakyat dan pemain industri.

“Antaranya melaksanakan pendekatan lebih mesra untuk mengutip hasil dengan meneruskan pemberian diskaun tunggakan cukai dan mengkaji semula perjanjian dan dasar-dasar sedia ada yang boleh membawa manfaat kepada negeri dan rakyat terutamanya dalam sektor yang melibatkan tanah, air dan sumber hutan,” jelasnya.

Selain itu, beliau turut menyarankan pihak berkuasa kerajaan negeri agar meningkatkan penguatkuasaan dan mengelakkan ketirisan hasil dengan memastikan hasil negeri tidak dieksploitasi secara haram seterusnya meneroka hasil baharu.

Saarani berkata kerajaan negeri sedang merangka pelan pembangunan negeri atau kerangka yang menetapkan dasar-dasar strategik bagi menjadikan Perak negeri maju, berdaya saing dan mampan yang dijangka dilancarkan pada Mac ini.

Menurut beliau, Institut Darul Ridzuan (IDR) yang sedang distrukturkan semula sebagai badan pemikir negeri akan membuat kajian khusus dan libat urus dengan agensi kerajaan serta para pemegang kepentingan bagi merangka pelan berkenaan.

Saarani turut menggalakkan usaha meningkatkan keberkesanan penyampaian perkhidmatan kepada rakyat menerusi platform digital dengan adaptasi norma baharu dalam perkhidmatan awam melalui penyampaian sistem kerajaan secara dalam talian dengan menggalakkan pembayaran secara tanpa tunai.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.