nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

PEMERKASA bakal rancakkan semula industri pelancongan negara

18 MAC: Penggiat pelancongan di negara ini menyifatkan imbuhan disediakan kerajaan melalui Program Strategik Memperkasa Rakyat dan Ekonomi (PEMERKASA) dapat membantu ‘menghidupkan’ semula sektor terbabit yang terkesan teruk akibat COVID-19.

Presiden Persatuan Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA), Datuk Tan Kok Liang, berkata PEMERKASA adalah langkah positif dalam usaha merejuvinasi pelancongan domestik dan memberi nafas baharu kepada penggiatnya.

Katanya, inisiatif kerajaan memberikan Geran Bantuan Khas sebanyak RM3,000 secara one-off kepada lebih 5,000 agensi diharap mampu membantu meringankan bebanan pihak terbabit dalam menempuh masa sukar disebabkan COVID-19.

“Pelepasan cukai kepada pelancong yang membeli pakej pelancongan daripada agen berlesen pasti mampu menggalakkan semula sektor pelancongan negara.

“Sejak awal penularan pandemik ini di Malaysia, MATTA sudah mengadakan komunikasi secara berterusan dengan kerajaan bagi memberi buah fikiran berhubung keperluan dan kepentingan sektor pelancongan.

“Pengumuman Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam bersesuaian dengan apa dicadangkan MATTA, justeru ini menunjukkan adanya hubungan kuat antara kerajaan dan pihak swasta yang menjadi kunci pemulihan pelancongan, terima kasih,” katanya.

Sementara itu, Presiden Majlis Pelancongan Malaysia (MPM), Uzaidi Udanis, berkata insentif diumumkan kerajaan itu boleh memberi semangat kepada penggiat sektor pelancongan untuk kembali bangkit, ‘melariskan’ perniagaan dan menyumbang kepada ekonomi negara.

“Memandangkan sektor pelancongan adalah antara penyumbang terbesar kepada ekonomi negara dan menyediakan empat juta peluang pekerjaan, bantuan diberikan kerajaan melalui PEMERKASA sangat penting untuk membantu pemain dan penggiatnya kembali bangkit.

“Pihak MPM teruja dengan pengumuman Perdana Menteri dan ketika ini kita akan pastikan bantuan terbabit sampai kepada kumpulan sasaran,” katanya.

Uzaidi berkata, MPM turut menghargai komitmen kerajaan yang sentiasa peka dengan nasib dan keperluan semasa sektor pelancongan negara.

“Kami di sektor pelancongan, termasuk agensi, pekerja ejen pelancongan, pemandu pelancong, pengurusan hotel, peniaga kecil dan pihak berkaitan akan sentiasa membantu kerajaan untuk memastikan kelangsungannya,” katanya.

Muhyiddin dalam pengumumannya itu, memaklumkan pelaksanaan PEMERKASA, bertujuan mengurangkan beban rakyat dan memacu pertumbuhan ekonomi negara.

PEMERKASA menumpukan 20 inisiatif strategik bagi melonjakkan pertumbuhan ekonomi, menyokong perniagaan dan meneruskan bantuan bersasar kepada rakyat dan sektor yang masih terkesan.

Bagi sektor pelancongan, PEMERKASA menggariskan beberapa inisiatif, termasuk kerajaan turut melanjutkan pengecualian cukai pelancongan dan cukai perkhidmatan ke atas penginapan disediakan pengendali hotel, melanjutkan galakkan cukai kepada syarikat pengendali pelancongan, selain membenarkan penangguhan pembayaran ansuran cukai pendapatan kepada syarikat industri pelancongan serta industri.

Kerajaan juga akan memberikan bantuan tunai secara one-off sebanyak 600 ringgit kepada pengusaha homestay yang berdaftar dengan MOTAC yang dijangka memanfaatkan lebih 4,000 tuan rumah atau pengusaha Program Pengalaman Homestay. – Oleh FAIZATUL FARHANA FARUSH KHAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.