nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Sabah tuntuk dilepas daripada Akta Laut Wilayah 2012

14 APRIL : Kerajaan Negeri Sabah menggesa agar agar Kerajaan Persekutuan menghadkan skop Akta Laut Wilayah 2012 (Akta 750) kepada Semenanjung sahaja.

Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Dr Jeffrey G Kitigan berkayta, akta berkenaan tidak boleh merangkumi Sabah dan Sarawak kerana kedua-dua wilayah itu tidak pernah bersetuju untuk menerimanya.

“Kerajaan Sabah akan terus menentang sebarang usaha untuk menguatkuasakan undang-undang tersebut di negeri itu.

“Akta ini bercanggah dengan Perlembagaan kerana melanggar Artikel 1(3) Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan bahawa wilayah setiap negeri adalah wilayah yang ditetapkan sebelum Hari Malaysia,” katanya menerusi kenyataan , lewat malam tadi.

Beliau mengulas demikian selepas menghadiri taklimat mengenai Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) yang dipengerusikan oleh Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor, semalam.

Akta 750 yang diluluskan Parlimen pada 2012 itu secara unilateral mengecilkan laut wilayah Sabah dan Sarawak dari 12 batu nautika menjadi tiga batu nautika (pengurangan 9 batu nautika atau 16.5 kilometer).

Dalam pada itu, Jeffrey yang juga Presiden STAR memberitahu, Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah tidak pernah memberi persetujuan terhadap peluasan akta tersebut.

“Mengubah sempadan Sabah memerlukan undi majoriti dalam DUN. Kecuali bagi tempoh ketika Labuan dijadikan wilayah persekutuan pada 1985, kami tidak pernah mengubah sempadan kami.

“Kehilangan wilayah adalah pengalaman yang memilukan bagi mana-mana negara yang merdeka.

“Mengubah sempadan tanpa persetujuan kami sama sahaja menyakitkan dengan kehilangan wilayah. Percayalah, rakyat akan marah,” katanya.

Ahli Parlimen Keningau itu menambah, tidak logik untuk dihujahkan bahawa disebabkan akta itu berkuat kuasa di Semenanjung, maka ia patut dikuatkuasakan di seluruh negara, termasuk Sabah dan Sarawak.

“Kami adalah wilayah yang tersendiri. London tidak pergi ke Scotland dan merampas wilayah mereka dengan sesuka hati. Prinsip yang sama diguna pakai untuk persekutuan ini.

“Saya juga ingin menyatakan bahawa Kerajaan Persekutuan secara tidak sah telah menyerahkan Blok L&M dalam wilayah Sabah pada 2008 kepada Brunei. Kami mahu wilayah ini juga dikembalikan,” tegasnya.

Isu Akta Laut Wilayah 2012 adalah salah satu daripada empat isu berkaitan MA63 yang masih belum dapat diselesaikan, selain sumber minyak dan gas Sabah, sejak 2017.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.