nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Mahkamah Kekal Keputusan KDN Larang Komik BRI

26 APRIL: Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari mengekalkan keputusan Kementerian Dalam Negeri (KDN) terhadap perintah larangan bagi tiga penerbitan komik bertajuk ‘Inisiatif Jalur & Jalan Meraih Manfaat Bersama’ (BRI).

Semakan kehakiman tersebut telah dimohon oleh pengarang bersama komik berkenaan, Hew Kuan Yau pada 26 November 2019 selepas perintah larangan itu.

Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Noorin Badaruddin hari ini menolak semakan kehakiman dikemukakan oleh Kuan Yau yang juga merupakan bekas anggota DAP kerana keputusan yang dibuat oleh KDN berhubung penerbitan komik tersebut.

Noorin berkata, perintah larangan oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Muhyiddin Yassin ketika itu, selaku responden pertama adalah munasabah, mengikut undang-undang dan tidak seharusnya diganggu oleh mahkamah.

Menurut beliau, pihaknya membuat keputusan itu kerana mengambil kira kepentingan masyarakat umum selain keselamatan dan ketenteraman awam tidak diganggu gugat dengan penerbitan komik berkenaan.

“Kerajaan terutamanya KDN berhak membuat keputusan untuk larangan itu seandainya berlaku keadaan yang mampu memudaratkan ketenteraman awam, gugat keselamatan moral, kepentingan awam, kepentingan negara atau kemungkinan untuk mengelirukan pendapat awam.

“Mahkamah mendapati keputusan KDN munasabah mengikut lunas undang-undang dan tidak sepatutnya diganggu. Kes ini tidak ada merit dan tidak ada keperluan untuk semakan kehakiman.

“Oleh yang demikian, mahkamah mengekalkan keputusan kerajaan dalam perintah larangan terhadap penerbitan buku dan mahkamah juga telah menetapkan ganti rugi kos sebanyak RM5,000,” katanya, hari ini.

Pada prosiding itu, Peguam Kanan Persekutuan, Ahmad Hanir Hambaly bertindak bagi semua responden.

Terdahulu, Kuan Yau yang juga dikenali sebagai ‘Superman Hew’ membuat permohonan semakan kehakiman itu selepas kerajaan mengharamkan buku komiknya kerana didakwa mempromosikan ideologi komunisme dan sosialisme.

Ia selepas KDN mewartakan perintah larangan terhadap komik itu mengikut Seksyen 7(1) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 (Akta 301).

Komik yang ditulis Kuan Yau diterbitkan Muzium Budaya Komik Asia dalam tiga bahasa iaitu Melayu, Inggeris dan Cina. Larangan KDN merangkumi semua tiga versi bahasa itu.

Ia sebahagian besarnya mempromosi China dan ‘Inisiatif Jalur dan Jalan (BRI)’ sambil meletakkan dunia Barat dalam aspek negatif.

Komik itu mula menjadi perhatian apabila diedarkan di sebahagian sekolah menengah dan Kementerian Pendidikan kemudian menjelaskan tidak pernah meluluskan pengedarannya, selain mengarahkan sekolah untuk tidak menerimanya.

Sementara itu, peguam yang mewakili Kuan Yau, Datuk J Shemesh ketika ditemui media memberitahu pihaknya akan berbincang dengan anak guamnya sebelum mengemukakan sebarang rayuan. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.