nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Senarai HIDE berpotensi jadi kluster

8 MEI: Premis atau lokasi disenaraikan dalam sistem Pengecaman Lokasi Panas untuk Libat Urus Dinamik (HIDE) berpotensi menjadi kluster sekiranya tiada tindakan awal diambil.

Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin, berkata justeru orang ramai dinasihatkan supaya menagguhkan kunjungan ke premis atau lokasi disenaraikan dalam sistem HIDE.

“Namun, sekiranya masih perlu mengunjungi premis atau lokasi ini, patuhi garis panduan dan prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan serta sentiasa mengamalkan budaya normal baharu,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Khairy berkata, bagaimanapun ketika ini semua premis atau lokasi disenaraikan dalam sistem HIDE, bukan kluster yang disahkan sebagai kluster penyebaran jangkitan COVID-19.

“Premis atau lokasi tersenarai dalam HIDE adalah berbeza daripada senarai kluster dilaporkan Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah setiap hari, malah tidak perlu ditutup, kecuali jika diarahkan pihak berkuasa.

“Penyenaraian premis atau lokasi ini membolehkan intervensi awalan (preemptive) serta tindakan wajar diambil pihak berkuasa, pemilik premis, selain orang ramai bagi mengelakkan berlakunya kluster baharu.

Baru-baru ini, Khairy mengumumkan kerajaan bersetuju menyenaraikan semua premis atau lokasi yang mempunyai risiko penularan COVID-19 dalam sistem HIDE, bermula semalam.

Sistem HIDE dibangunkan bersama Bank Negara Malaysia (BNM) dan Kementerian Kesihatan (KKM), bertujuan memberi amaran awal dalam mencegah peningkatan jangkitan COVID-19 dengan menggunakan data daripada aplikasi MySejahtera.

Mengulas lanjut, Khairy yang juga Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi  berkata, tempoh tujuh hari pertama bagi premis atau lokasi disenaraikan dalam HIDE adalah penting kerana kluster boleh terbentuk dalam jangka masa itu, sekiranya tiada langkah pencegahan dilaksanakan.

Katanya, tindakan awalan, seperti kawalan pergerakan orang ramai dan ujian saringan COVID-19 ke atas pekerja adalah langkah terbaik bagi mengekang penularan COVID-19. 

Beliau berkata, sekiranya tiada titik panas terbentuk di premis atau lokasi hasil tindakan awalan dilaksanakan, premis atau lokasi itu akan dikeluarkan daripada senarai HIDE dalam tempoh tujuh hari selepas disenaraikan dan maklumat ini akan diterbitkan secara harian.

“Bagaimanapun, sesebuah premis atau lokasi berkemungkinan akan disenaraikan dalam HIDE lebih daripada sekali yang menandakan tindakan kawalan di situ adalah tidak mencukupi.

“Premis sentiasa dikunjungi ramai, sesak dan tanpa sistem pengudaraan yang baik adalah berisiko tinggi untuk tersenarai lebih daripada sekali dalam HIDE,” katanya.

Berdasarkan senarai dikeluarkan, jumlah premis atau lokasi tertinggi diletakkan sebagai kawasan panas dalam HIDE ialah di Kuala Lumpur, diikuti Selangor, Johor, Pulau Pinang, Sarawak, Sabah, Putrajaya, Perak, Kelantan, Negeri Sembilan serta Melaka. 

Senarai penuh premis atau lokasi disenarai dalam HIDE boleh didapati menerusi laman sesawang Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), Telegram Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Facebook Public Health Malaysia.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.