nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

376,000 dapat pekerjaan menerusi 27 inisiatif kerajaan

23 SEPT : Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, mengesahkan seramai 376,000 pencari kerja berjaya mendapat pekerjaan melalui 27 inisiatif yang dilaksanakan oleh kerajaan, sehingga 10 September lalu.

Ismail Sabri berkata perkara itu dimaklumkan kepada Majlis Pekerjaan Negara (NEC) yang bermesyuarat buat kali ketiga semalam.

Beliau berkata, kejayaan menempatkan pekerja itu melebihi sasaran yang ditetapkan untuk sembilan bulan pertama tahun ini, iaitu 354,276 peluang pekerjaan sehingga 30 September.

“Ini menunjukkan hasrat kerajaan untuk mewujudkan 500,000 peluang pekerjaan untuk tahun ini bakal dicapai.

“Selain itu, kerajaan juga berjaya mewujudkan lebih 97,000 pekerjaan baharu melalui pelaburan dalam negara dengan 76 peratus daripadanya kategori mahir dan separuh mahir.

“Jumlah itu adalah sebahagian daripada sasaran 160,000 pekerjaan baharu yang terhasil daripada komitmen pelaburan bagi tahun 2021,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

NEC dianggotai 12 Menteri, Ketua Setiausaha Negara dan 12 wakil dari sektor swasta dengan dipengerusikan oleh Perdana Menteri.

Perdana Menteri berkata, kerajaan akan melaksanakan Pelan Strategik Penciptaan Pekerjaan Nasional (NJCSP) bagi memperkasa tenaga kerja Malaysia supaya lebih berdaya tahan, berkemahiran tinggi dan tersohor di peringkat antarabangsa.

Pelan itu, katanya, akan disokong oleh lima pasukan petugas khas kendalian NEC.

“Penciptaan pekerjaan di Malaysia juga akan dipertingkat melalui enam teras utama ditetapkan NEC.

Enam teras itu ialah meningkatkan kerjasama antara industri dan akademik; memupuk bakat bagi memenuhi keperluan industri; memperkasa usahawan tempatan untuk maju dalam ekonomi semasa; memanfaatkan ekonomi gig untuk pencarian peluang penjanaan pendapatan.

Teras seterusnya, memacu pertumbuhan sektor baharu dan moden serta mempercepat penerapan amalan tempat kerja moden.

Katanya, enam teras itu akan menjadi panduan bagi pelaksanaan enam Pengubah Keadaan, termasuk mengaplikasikan teknologi kepintaran buatan (AI) bagi pemadanan dan perancangan kerjaya, di samping meningkatkan kebolehpasaran dan kualiti graduan lepasan Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET).

Antara cadangan NJCSP, katanya ialah pewujudan platform khusus bagi penyelarasan maklumat semua institusi TVET di Malaysia serta program dan peluang yang ditawarkan bagi memadankan mereka dengan institusi TVET yang sesuai untuk memudahkan pencarian kerjaya di masa hadapan.

“Kementerian Kewangan dan Kementerian Sumber Manusia juga diberi tanggungjawab membangun platform digital sehenti bagi memastikan program latihan dan peningkatan kemahiran dijalankan pelbagai kementerian dan agensi dapat dilaksanakan dan dipantau secara berstruktur dan efektif.

“Mesyuarat juga bersetuju supaya kursus yang ditawarkan berdasarkan keperluan ekonomi semasa, demografi dan keperluan ekonomi setempat.

“Bagi mereka yang kehilangan pekerjaan, kerajaan telah menyediakan bantuan Sistem Insurans Pekerjaan yang boleh dituntut daripada PERKESO,” katanya.

Bagi yang masih mencari pekerjaan pula, mereka boleh mendaftar di Portal MyFutureJobs di https://www.myfuturejobs.gov.my/.

“Kerajaan yakin strategi NEC termasuk pelaksanaan NJCSP dapat meneruskan momentum pemulihan ekonomi dan meningkatkan penciptaan pekerjaan.

“Ini sekali gus menangani isu seperti kekurangan pekerja dalam sektor yang tertentu, kesaksamaan peluang untuk golongan rentan serta masalah berkaitan penggajian,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.