nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

COVID-19 : Kes jangkitan di Indonesia cecah purata 8,000 sehari

JAKARTA: Indonesia kini sudah mencecah purata 8,000 kes harian COVID-19 disebabkan oleh sub-varian Omicron XBB yang sangat menular selain faktor pengambilan dos penggalak yang rendah dan sikap orang ramai yang terlalu selesa dengan protokol kesihatan turut menyumbang kepada jangkitan baharu.

Pihak berkuasa kesihatan melaporkan 8,486 kes baharu pada Rabu lalu, iaitu kali pertama dalam lapan bulan sejak negara itu melaporkan lebih 8,000 kes yang disahkan pada Mac, ketika negara itu pulih daripada gelombang ketiga jangkitannya.

Dengan penambahan jangkitan baharu COVID-19 yang dilaporkan, negara itu kini mempunyai hampir 58,000 kes aktif, iaitu lebih daripada dua kali ganda melalui 27,000 kes aktif pada awal bulan ini.

Jumlah kematian juga semakin meningkat, dengan pihak berkuasa merekodkan sejumlah 56 kematian pada hari Isnin dan Rabu.

Ini adalah kali pertama kematian harian COVID-19 mencecah melebihi 50 kematian sejak April.

Menurut laporan mingguan terbaru Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Asia Tenggara dan Amerika Syarikat (AS) melaporkan peningkatan kes lebih 10 peratus sepanjang minggu lalu, dengan Jepun, Korea Selatan dan AS menjadi penyumbang terbesar.

Ahli epidemiologi, Riris Ahmad Andono, berkata walaupun lonjakan baru-baru ini berlaku berikutan laporan penularan tempatan subvarian XBB, liputan dos penggalak yang rendah juga menjadi penyebab.

“Walaupun kita tidak boleh menyatakan yang mana satu punca yang lebih besar, setiap satu daripada tiga faktor ini sudah tentu menyumbang kepada lonjakan kes,” katanya.

Tambah beliau, kemungkinan besar subvarian baharu itu sudah tersebar secara meluas dalam kalangan seluruh penduduk.

Sejak jumlah kes mula meningkat bulan lalu, kerajaan masih belum memperkenalkan sebarang langkah pandemik baharu, kerana baru-baru ini tertumpu pada penganjuran Sidang Kemuncak Kumpulan 20 Bali yang berakhir Rabu.

Sistem sekatan kegiatan awam empat peringkat (PPKM) misalnya, kekal pada tahap terendah PPKM 1 di semua wilayah sehingga 21 November.

Walaupun mungkin tidak perlu untuk meningkatkan amaran kesihatan ke tahap tertinggi iaitu PPKM 4, Riris berkata kerajaan tidak perlu teragak-agak melaksanakan sekatan yang lebih ketat, terutama jika kes harian mula menunjukkan peningkatan drastik, yang berisiko membebankan sistem kesihatan negara.

Sehingga Khamis, kira-kira 172 juta rakyat Indonesia, atau 73 peratus daripada sasaran negara iaitu 236 juta penerima vaksin, sudah menerima dua dos vaksin.

Bagaimanapun, hanya 28 peratus daripada penduduk sasaran sudah menerima dos penggalak, juga dikenali sebagai ‘dos ketiga’.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.