nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Ujian Anwar mengelak Scheme of Things bentuk Kabinet

‘Bukan mudah menjadi seorang Perdana Menteri.’ Ya, bunyinya memang agak cliche tetapi itulah kebenarannya.

Bukan mudah itu menjadi bertambah sukar apabila buat pertama kalinya Datuk Seri Anwar Ibrahim (DSAI) terpaksa menubuhkan sebuah Kerajaan Perpaduan selepas PRU15 yang mana tiada sebuah parti yang mendapat majoriti mudah untuk membentuk Kerajaan.

Kerajaan Perpaduan ini melibatkan banyak parti yang mempunyai ideologi berbeza dan kepentingan masing-masing.

Jika semua parti sanggup untuk duduk berbincang demi negara dan demi menjunjung titah Tuanku YDPA, pasti PN-PAS tidak akan sembah derhaka terhadap Tuanku YDPA dengan menolak cadangan Kerajaan Perpaduan di hadapan muka dan batang tubuh Tuanku YDPA sendiri.

Maka, di sinilah cabaran dan amanah yang DSAI selaku PM10 wajib pikul. DSAI perlu duduk semeja dengan pelbagai jenis parti untuk cari kata putus tuntas untuk kebaikan negara. Ekonomi perlu berjalan dengan baik, negara perlu dimakmurkan.

Setakat ini, DSAI sudah menjalankan usaha membentuk barisan Kabinet dengan begitu pragmatik.

Pragmatik yang bagaimana? Dalam mencapat kata sepakat, DSAI tetap berpegang dengan janjinya untuk mengecilkan saiz kabinet dan dalam masa yang sama perlu akur untuk melibat hampir semua parti politik, kecuali PN-PAS.

DSAI telah menjumpai formula sesuai dan jalan tengah, iaitu pembahagian Ahli Kabinet yang sedikit sebanyak mengikut komposisi kerusi Parlimen parti masing-masing.

Parti-parti politik selain PH yang memenangi sejumlah kerusi seperti BN, GPS dan GRS amat wajar untuk diberi keutamaan.

Namun, bagi parti-parti politik yang menang hanya 1 kerusi pula, lebih wajar untuk bantu dan mudahkan tugas DSAI untuk buat keputusan dan bukannya melobi untuk jawatan Menteri yang hanya akan menyukarkan DSAI untuk buat keputusan.

Jika nak mudah, DSAI pasti sahaja boleh melupakan janjinya kepada rakyat untuk mengecilkan saiz Kabinet dan ambil sahaja wakil dari semua parti politik sebagai Ahli Kabinet sebagai habuan masing-masing. Namun, ini bukanlah ‘scheme of things’ seperti sebelum ini.

Zaman ‘scheme of things’ dulu, memilih 70 orang Menteri dan Timbalan Menteri dari 114 Ahli Parlimen adalah amat mudah berbanding dengan sekarang untuk membentuk Kabinet Perpaduan yang berhemah.

Memilih daripada 148 Ahli Parlimen untuk membentuk hanya 25 Menteri dan 25 Timbalan Menteri pasti tugas yang lebih sukar kerana lebih banyak pihak yang akan kecewa kerana tidak terpilih.

Tidak cukup dengan parti satu kerusi melobi, ada juga bekas Menteri (Senator) yang telah kalah dalam PRU15 turut melobi untik menjadi Menteri sekali lagi. Apa-apapun, jika individu ini benar-benar dilantik, usahlah menggunakan kuota dari mana-mana parti-parti politik kerana ianya adalah tidak adil buat parti.

Akhir sekali, ada yang kata ini adalah Kerajaan Perpaduan. Ada juga yang panggil ianya sebagai ‘Grand Coalition’. Tapi apa yang pasti, ini adalah Kerajaan Seri Paduka Baginda yang mana DSAI dititahkan untuk membentuknya.

Sebarang usaha untuk menggagalkan atau meruntuhkannya dalam penggal ini adalah satu penderhakaan terhadap Tuanku YDPA.

AHMAD ZUBAIR

Get real time updates directly on you device, subscribe now.