nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Tiada kes penjualan sijil IPTS di negara ini

25 MEI: Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) mengesahkan tiada kes penjualan sijil akademik melibatkan institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) di negara ini seperti yang didakwa.

Timbalan menterinya, Datuk Mohammad Yusof Apdal berkata pihak IPTS boleh membuat laporan kepada pihak berkuasa sekiranya terdapat aduan berkaitan atau mengakui kes penjualan sijil melibatkan institusinya.

“KPT sentiasa memandang serius sebarang isu melibatkan integriti dan pengiktirafan IPTS. Bagi kes penjualan sijil di IPTS, KPT bertindak berdasar aduan yang dibuat terus oleh KPT atau aduan dalam talian menerusi Sistem Pengurusan Aduan Awam (SISPA).

“Sehingga kini KPT tidak pernah menerima kes aduan yang melibatkan penjualan sijil ijazah, sarjana dan Doktor Falsafah (PhD) yang melibatkan IPTS di negara ini,” ketika sesi Pertanyaan-pertanyaan Bagi Jawab Lisan di Dewan Rakyat, hari ini.

Sebelumnya, Ahli Parlimen Hulu Terengganu (PN), Datuk Rosol Wahid bertanya soal kaedah yang diguna pakai oleh KPT untuk mengawal dan membendung lambakan sijil akademik khususnya ijazah, sarjana dan PhD yang didapati sangat mudah dibeli dari IPTS negara ini.

Beliau bertanya soal bilang kes yang direkodkan serta tindakan yang diambil terhadap pihak yang terbabit dalam isu tersebut.
Sementara itu ketika mengutarakan soalan tambahan, Rosol membangkitkan soal jaminan kerajaan agar tidak berlaku isu penipuan sijil dalam kalangan pemimpin kerajaan seperti yang berlaku sebelum ini.

“Sebelum ini ada dapatan beberapa orang ahli politik yang mempunyai kelayakan yang palsu. Apakah jaminan kerajaan hari ini bahawa isu penipuan sijil atau kelayakan akademik ini tidak berlaku dalam kalangan pemimin kerajaan hari ini sebagaimana yang berlaku pada sebelum ini?

“Apakah kerajaan bercadang untuk jadikan satu syarat kelayakan untuk menjadi menteri atau timbalan menteri sekurang-kurangnya memiliki ijazah untuk masa depan?,” tanyanya.

Yusof yang juga Ahli Parlimen Lahad Datu meminta Rosol mengemukakan bukti terhadap dakwaan tersebut.

“Menyentuh soal sijil palsu ini atau ada ahli yang berhormat yang memiliki sijil palsu, kita di pihak kementerian memang ada mendengar cerita-cerita sedemikian tetapi setelah mereka dendangkan, tidak nampak pula ada yang didakwa.

Maksudnya kita tak boleh nak ambil tindakan atas maklumat seperti yang diwar-warkan.


“Kalau pun betul ada, kita mintalah yang berhormat juga kemukakan bukti siapa yang ada memegang sijil palsu ini. Menyentuh soal syarat nak jadi menteri mesti ada ijazah ini saya rasa kita serahkan kepada pihak yang lebih bertanggungjawab utk membaut keputusan sama ada perlu mempunyai ijazah untuk menjadi seorang menteri atau tidak,” katanya.
Oleh NUR EISYA

Get real time updates directly on you device, subscribe now.