nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

DAP lulus 9 resolusi termasuk hak berkaitan orang Melayu

10 SEPT : Persidangan DAP 2023 hari ini meluluskan sembilan resolusi, termasuklah hak berkaitan keistimewaan Melayu, kedudukan Islam dan bahasa Melayu.

Komitmen itu ditegaskan seperti yang dinyatakan sebelum ini dalam Deklarasi Shah Alam pada 8 Januari 2012.

Berdasarkan kandungan resolusi itu, DAP menyatakan kewajipan buat ahli dan pemimpinnya untuk mempertahan Perlembagaan Persekutuan sebagai undang-undang tertinggi negara dan menghormati semangat Perlembagaan Merdeka 1957 serta Perjanjian Malaysia 1963.

Malah, ketetapan untuk mempertahankan sistem Demokrasi Berparlimen dan Raja Berperlembagaan dengan Yang di-Pertuan Agong sebagai Ketua Negara dan Raja-Raja Berperlembagaan bagi Negeri-negeri.

“Memelihara kedudukan istimewa orang Melayu dan Bumiputera serta melindungi hak dan kepentingan sah kaum serta masyarakat lain seperti termaktub dalam Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan.

“Melindungi kedudukan istimewa Islam sebagai agama Persekutuan, selain melindungi kebebasan agama lain untuk diamalkan dengan aman dan damai serta tanpa gangguan, seperti termaktub dalam Perkara 3 dan 11 Perlembagaan Persekutuan,” kata resolusi pertama di bawah topik ‘Impian Malaysia’.

Senarai resolusi itu dibacakan Setiausaha Persidangan DAP 2023 yang juga Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP, Steven Sim Chee Keong pada penghujung persidangan itu.

Turut terkandung dalam resolusi pertama itu, DAP wajib memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan seperti termaktub dalam Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan.

“Pada masa sama, mengiktiraf dan mempertahan hak masyarakat lain untuk bertutur, mengajar dan mempelajari bahasa masing-masing. (Selain itu) mengangkat semangat perkongsian sama rata dalam Perjanjian Malaysia 1963 dan memperjuangkan hak rakyat Sabah dan Sarawak,” katanya.

Selain itu, kongres juga meluluskan resolusi DAP menolak sebarang tekanan campur tangan dalam proses undang-undang pendakwaan dan perbicaraan di mahkamah bagi mana-mana individu.

Parti itu juga terus menuntut penambahbaikan dan reformasi ke atas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk mengembalikan keyakinan rakyat terhadap institusi terbabit.

“(Selain itu) menggesa penambahbaikan terhadap tata kelola dan tadbir urus kerajaan sama ada melalui undang-undang, peraturan atau amalan terbaik bagi mengurangkan dan akhirnya membasmi peluang menerima suapan atau menyalahguna kuasa,” menurut senarai resolusi ketiga di bawah tajuk ‘mencegah rasuah dan salah guna kuasa’.

Resolusi lain yang diluluskan kongres, berkaitan hak politik sivil dan reformasi institusi, antara lain mendesak pemansuhan/penghapusan/pindaan ke atas undang-undang drakonian, zalim dan regresif yang melanggar hak rakyat serta membantu Kerajaan Perpaduan mencapai matlamat itu.

“Meningkatkan usaha mewujudkan kesedaran kepada orang ramai mengenai hak mereka untuk mengundi, dengan tumpuan khusus kepada yang berumur 18 hingga 20 tahun dan pengundi baharu.

“DAP juga mengulangi komitmennya untuk melaksanakan reformasi institusi melalui Kerajaan Perpaduan, termasuk memperkasa peranan Parlimen sebagai semak dan imbang kepada kuasa eksekutif dan mengembalikan hak serta kepentingan wilayah Sabah dan Sarawak seperti termaktub dalam Perjanjian Malaysia 1963,” katanya.

Enam lagi resolusi diluluskan kongres adalah ekonomi Malaysia yang madani; pemerkasaan wanita dan menghentikan diskriminasi berasaskan gender; menggembleng tenaga muda; kemampuan untuk masa depan serta media sosial dan penyampaian maklumat.

Resolusi terakhir yang diluluskan berkaitan Pakatan Harapan (PH) dan Kerajaan Perpaduan, yang mana DAP menyatakan komitmen berterusan kepada kerajaan diterajui Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim bagi membina semula Malaysia.

Selain itu, DAP akan terus mengukuhkan hubungan di antara parti komponen dalam PH termasuk PKR, Parti Amanah Negara (AMANAH) dan Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO) sebagai gabungan teras dalam Kerajaan Perpaduan.

“Mengulangi prinsip PH seperti menegakkan demokrasi, keadilan untuk semua, menghormati kepelbagaian Malaysia, memerangi rasuah dan ekonomi yang saksama serta menolak sebarang usaha mengancam kestabilan politik sedang dinikmati sejak terbentuknya Kerajaan Perpaduan.

“(Selain itu) memperkukuh hubungan dan kerjasama antara parti dalam Kerajaan Perpaduan melalui Kerajaan Pusat dan negeri, sekretariat Kerajaan Perpaduan, Kelab Penyokong Kerajaan (BBC) serta program pada peringkat akar umbi,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.