nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Lewat sasar subsidi punca Malaysia jatuh dalam Indeks Daya Saing Dunia

25 JUN : Kejatuhan Malaysia ke tangga 34 dalam Indeks Daya Saing Dunia 2024 berpunca daripada kelewatan pelaksanaan penyasaran subsidi di negara ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata melalui laporan itu, kelewatan pelaksanaan dianggap sebagai kelemahan negara.

Namun katanya, laporan itu secara umumnya masih mengekalkan Malaysia sebagai ekonomi yang stabil.

“Malaysia dikatakan tidak tegas dalam soal perbelanjaan. Dalam keadaan perbelanjaan kita meningkat dan defisit membengkak, kita masih meluluskan beberapa peruntukan tambahan seperti Sumbangan Tunai Rahmah (STR).

“Kelewatan kita melaksanakan penyasaran juga dianggap sebagai kelemahan. Perincian laporan tersebut teguran yang agak keras. Yang menyebabkan kita merosot adalah kerana kelewatan kita, kurang tegas dalam pelaksanaan dan penyasaran subsidi,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika sesi Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri di Dewan Rakya, hari ini.

Terdahulu Afnan Hamimi Taib Azamudden (PN-Alor Setar) membangkitkan soal strategi kerajaan susulan kejatuhan kedudukan Malaysia ke tangga 34 dalam Indeks Daya Saing Dunia 2024.

Dalam jawapannya, Anwar yang juga Menteri Kewangan akui wujudnya kelemahan yang perlu diperbaiki seperti yang dinyatakan dalam perincian laporan berkenaan.

“Seperti mana yang kita tahu unjuran ekonomi kita ketika pasca Covid-19 melonjak naik, daripada yang sangat rendah. Jadi prestasi terbabit tentunya lebih rendah berbanding sebelumnya.

“Kedua prestasi ringgit pada 2023, itu sangat lemah dan ini menyebabkan kita merudum ikut istilah rekod tersebut. Ketiga, pengurusan ekonomi kita tidak tegas dalam perbelanjaan,” katanya.

Namun kata Anwar, mengikut rekod semasa, beliau percaya kedudukan ekonomi Malaysia akan semakin meningkat tahun ini.

Beliau sempat mengingatkan, tanggungjawab untuk memperbaiki pertumbuhan ekonomi tidak hanya terletak pada bahu jemaah menteri sebaliknya turut digalas semua lapisan pengurusan pentadbiran.

“Ini tanggungjawab keseluruhannya bukan hanya jemaah menteri. Ketua setiausaha, ketua pengarah dan agensi kerajaan…aya percaya kalau kita ambil langkah tegas ia boleh melonjak.

“Ikut unjuran kita berdasarkan prestasi suku tahun pertama, kita akan dapat meningkat jauh lebih baik daripada laporan,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.