nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Malaysia catat pertumbuhan paling perlahan sejak 2019

13 MEI: Ekonomi Malaysia secara tidak disangka-sangka berkembang, tetapi pada kadar paling perlahan sejak 2009, ketika pandemik koronavirus melanda semua industri dan menyebabkan rakyat Malaysia duduk di rumah.

Keluaran dalam negara kasar bertumbuh 0.7% dalam 3 bulan sepanjang Mac berbanding tahun sebelumnya, menurut bank pusat.

Tiga belas daripada 21 ahli ekonomi dalam tinjauan Bloomberg meramalkan penguncupan, dengan anggaran antara -0.2% hingga -4.2%.

Enam meramalkan pertubuhan berkembang sehingga sebanyak 1%, manakala 2 ahli menjangkakan tiada pertumbuhan.

Ekonomi menguncup 2% berasaskan pelarasan secara bermusim berbanding 3 bulan sebelumnya, kata bank pusat.

Kawalan pergerakan yang dikuatkuasakan pada 18 Mac menyebabkan ekonomi Malaysia mengalami kerugian yang dianggarkan RM63 bilion, menurut Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, sebelum ia dilonggarkan pada 4 Mei.

Malaysia masih bawah kawalan ‘bersyarat’ sehingga 9 Jun tetapi sebahagian besar ekonomi dibuka semula secara beransur-ansur, tertakluk kepada peraturan penjarakkan sosial.

Pihak berkuasa mengambil langkah untuk menyokong ekonomi, dengan bank pusat mengurangkan penanda aras kadar faedah sebanyak 100 mata asas dalam 3 mesyuarat berturut-turut kepada 2%, dan meringankan syarat rizab berkanun bank.

Kerajaan mengumumkan pakej rangsangan RM260 bilion, dengan tumpuan untuk mencegah kehilangan pekerjaan dan memastikan syarikat kecil terus berdaya maju,

Tekanan ke atas ekonomi terpamer pada data Mac, dengan kadar pengangguran naik ke paras tertinggi dalam sedekad dan perbelanjaan swasta menguncup buat kali pertama sejak siri data bermula pada 2013.

Indeks ouput pembuatan, perlombongan, dan elektrik semua menguncup ketika kilang mula ditutup atau beroperasi pada kapasiti minimum.

Harga pengguna turun pada Mac buat kali pertama dalam lebih setahun, turun 0.2% daripada tahun sebelumnya. Itu dalam anggaran bank pusat untuk inflasi, dipuratakan -1.5% hingga 0.5% tahun ini pada harga minyak dan komoditi global yang lebih rendah.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.