nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Stok bekalan darah makin kurang

20 MEI: Stok bekalan darah di Pusat Darah Negara dan Tabung Darah di seluruh negara semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) mengalami penurunan sebanyak 40% berbanding dengan tahun sebelum ini.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, jumlah kutipan darah sepanjang pelaksanaan PKP sejak Mac lalu, adalah hanya 60% dan jumlah berkenaan dilihat semakin berkurangan ketika PKP Bersyarat (PKPB) bermula 4 Mei lalu, iaitu sekitar 57%.

Katanya, penurunan kutipan darah itu amat membimbangkan memandangkan kini lebih banyak perkhidmatan elektif di hospital di bawah kementeriannya mula beroperasi termasuk prosedur pembedahan.

“Selain itu, terdapat juga peningkatan kes kemalangan sebanyak lima hingga 10% yang memerlukan rawatan di hospital.

“Menjelang sambutan Aidilfitri dan cuti perayaan lain yang bakal tiba, kebiasaannya didapati pola pendermaan darah adalah rendah.

“Susulan itu, KKM meminta orang ramai datang menderma darah di Pusat Darah Negara dan Tabung Darah seluruh negara supaya bekalan darah adalah berterusan dan mencukupi,” katanya dalam sidang media harian Covid-19 di Putrajaya, hari ini.

Sementara itu, 60 kes pulih daripada Covid-19 dilaporkan hari ini, menjadikan jumlah kumulatif kes pulih sebanyak 5,706 kes atau 81.4% daripada jumlah keseluruhan kes.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, bilangan itu adalah hampir dua kali ganda berbanding 31 kes baharu yang dilaporkan.

Katanya, pertambahan kes baharu itu menjadikan jumlah kumulatif kes kepada 7,009 kes manakala jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan Covid-19 adalah 1,189 kes.

“Ingin dimaklumkan daripada 31 kes baharu dilaporkan, 10 kes adalah kes import yang mendapat jangkitan di luar negara, manakala 21 kes adalah penularan tempatan yang mana 10 individu bukan warganegara Malaysia.

“Sehingga kini, 11 kes positif Covid-19 sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU). Daripada jumlah berkenaan, tujuh memerlukan bantuan pernafasan,” katanya.

Dr Noor Hisham turut memaklumkan tiada pertambahan kes kematian dan angkanya kekal 114 kes atau 1.63% daripada jumlah keseluruhan kes.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.