nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

KKM Laksanakan Kajian Antibodi Pesakit COVID-19

22 JUN: Satu kajian baharu akan dilaksanakan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bagi mengenal pasti tahap ketahanan antibodi pesakit yang pulih sepenuhnya daripada jangkitan COVID-19 dalam masa terdekat.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, kajian berkenaan penting kerana terdapat laporan mendakwa kadar ketahanan antibodi pesakit yang pulih COVID-19 hanya mampu bertahan antara tiga atau empat bulan sahaja.

Beliau berkata, kajian berkenaan membolehkan KKM melihat bagaimana ketahanan antibodi seseorang pesakit bertindak balas selepas mereka sembuh sepenuhnya daripada wabak itu.

“Kajian ini untuk melihat bagaimana tindak balas antibodi itu kerana mereka (pesakit) sembuh setelah dijangkiti. Kita mahu lihat sama ada ketahanan antibodi ada atau tidak pada pesakit tersebut,” katanya dalam sidang akhbar harian COVID-19 di Putrajaya, hari ini.

Dalam pada itu, Dr. Noor Hisham mengesahkan KKM menghentikan penggunaan ubat jenis Chloroquine dan ‘Hydroxychloroquine’ untuk merawat pesakit COVID-19.

Beliau berkata, ia didapati kurang berkesan, malah boleh menyebabkan kesan sampingan termasuk komplikasi penyakit jantung.

Menurut beliau, pihaknya berbuat demikian selepas percubaan terhadap 500 pesakit mendapati penggunaan ubat anti keradangan untuk merawat demam Malaria itu tidak membantu proses penyembuhan penghidap COVID-19.

“Kita juga masih menunggu hasil kajian mengenai sejauh mana keberkesanan penggunaan ubat HIV/AIDS dapat membantu merawat pesakit COVID-19 sama ada ia sesuai atau tidak.

“Kita menghadapi masalah melakukan kajian terhadap ubat-ubatan COVID-19 kerana bilang pesakit dirawat di hospital sekarang amat kecil dan tidak mencapai jumlah ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO),” katanya.

Dr. Noor Hisham memberitahu, KKM masih memperketatkan sesi melawat pesakit di hospital di seluruh negara, ketika ini dan golongan berisiko seperti kanak-kanak dan warga emas tidak digalakkan.

“Setakat ini kita masih memperketatkan lawatan itu kerana didapati banyak risiko jangkitan penyakit boleh berlaku dan saya menasihatkan jangan bawa kanak-kanak. Mereka yang datang juga akan disaring sebelum dibenarkan masuk,” katanya.

Mengulas komplikasi paru-paru dalam kalangan pesakit COVID-19 yang pulih, Dr. Noor Hisham menjelaskan, kementerian hanya membenarkan pesakit pulang selepas diperiksa sepenuhnya.

Beliau berkata, dalam 8,587 pesakit kes positif yang menerima rawatan susulan, kita mengenal pasti mereka hanya berada pada peringkat jangkitan satu dan dua sahaja.

“Sekiranya pesakit berada dalam peringkat empat dan lima, mereka akan dipantau sebaiknya iaitu jika berlaku kerosakan (sistem badan), mereka akan dirawat sebelum discaj.

“Pengesanan dilakukan menerusi rawatan CT Scan (imbasan tomografi berkomputer) atau imbasan X-ray,” katanya. – HAIKA GHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.