nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Banci beri gambaran sebenar situasi kependudukan negara

7 JULAI: Pelaksanaan Banci Penduduk dan Perumahan setiap 10 tahun berupaya memberi gambaran sebenar mengenai situasi kependudukan semasa di negara ini bagi menjadi sumber rujukan dan asas penting kepada perancangan pembangunan.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, melalui program tersebut, saiz, taburan, komposisi dan ciri sosioekonomi penduduk serta perumahan di Malaysia dapat dikenal pasti.

“Maklumat seperti fasiliti pendidikan, kesihatan, rekreasi, jaringan jalan raya yang diperoleh akan digunakan untuk menggubal dan melaksanakan polisi kerajaan untuk tujuan pembangunan negara dan kepentingan rakyat,” katanya ketika melancarkan Banci Penduduk dan Perumahan 2020 (Banci 2020) di Putrajaya, hari ini.

Menurut beliau, walaupun Malaysia masih melalui saat-saat sukar susulan wabak COVID-19 dan fasa Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), panduan prosedur operasi standard (SOP) akan disediakan dan dipatuhi petugas Jabatan Perangkaan dan masyarakat yang terlibat dalam melengkapkan keperluan Banci 2020.

Muhyiddin menambah, maklumat yang dibekalkan melalui Banci 2020 bakal mencorakkan kehidupan generasi pada masa depan yang akan mengemudi negara ke satu tahap yang lebih baik.

“Jika diimbas kembali, kehidupan dan nikmat yang kita perolehi pada hari ini adalah hasil kerjasama dan komitmen rakyat yang membekalkan maklumat pada lima banci terdahulu,” jelasnya.

Beliau menyatakan, peranan dan tanggungjawab yang perlu dipikul oleh kerajaan dan rakyat adalah bagi memastikan kelangsungan pembangunan negara secara kompetitif, berintegriti dan bermaruah agar semua rakyat mengecapi taraf hidup yang wajar serta tumpuan terhadap pembangunan dan kemajuan negara untuk mencapai taraf negara maju lebih awal turut dapat direalisasikan.

Muhyiddin memberitahu, kerajaan komited untuk meneruskan usaha pembangunan negara melalui Rancangan Malaysia ke-12 dan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB2030).

“Bagi melaksanakan usaha pembangunan negara berpandukan WKB2030, wujud keperluan perancangan polisi semasa dan masa depan yang menuntut kerajaan untuk lebih proaktif dan responsif.”

“Dalam usaha meningkatkan kesejahteraan rakyat pastinya memerlukan keputusan-keputusan yang dibuat dengan betul serta berasaskan bukti dan fakta yang menyeluruh,” jelasnya.

Pada masa sama, beliau turut memohon rakyat Malaysia memberikan kerjasama bagi menjayakan Banci 2020.

Dalam perkembangan sama, Perdana Menteri berkata, pelaburan strategik oleh pihak berkepentingan diperlukan bagi pembinaan prasarana dan pembangunan kapasiti Sistem Statistik Negara untuk memastikan penyaluran sumber negara bagi perancangan dan pembangunan dapat dilaksanakan secara cekap dan berkesan.

Menurut beliau, persekitaran dunia yang kian mencabar dengan daya saing negara semakin bergantung kepada penguasaan data dan maklumat untuk membuat keputusan yang tepat, telah menuntut agar Sistem Statistik Negara yang teguh perlu dilaksanakan

“Justeru, selaras dengan agenda kesejahteraan dan kelestarian negara, saya ingin memohon agar semua rakyat Malaysia memberikan kerjasama dalam menjayakan Banci 2020,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.