nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Anak bawa basikal lajak, ibu bapa masuk penjara

27 JULAI: Ibu bapa atau penjaga yang terbukti mengabaikan keselamatan anak-anak di bawah umur yang terlibat dalam aktiviti basikal lajak boleh dikenakan hukuman penjara setahun dan denda tidak melebihi RM5,000 jika pindaan Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333) diluluskan di Parlimen.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata, selepas akta itu diluluskan, ibu bapa akan dikenakan tindakan undang-undang bagi anak-anak mereka yang berumur bawah 21 tahun melakukan kesalahan membawa basikal lajak dalam keadaan melulu dan membahayakan orang awam.

Menurut beliau, tindakan itu dilakukan bagi memberi perhatian serius dalam kesedaran dan pengajaran orang ramai khususnya ibu bapa supaya sentiasa memantau pergerakan anak-anak mereka daripada melakukan perbuatan yang boleh mengundang kecederaan kepada pengguna jalan.

Wee Ka Siong (tengah) dalam sidang media di Bangunan Parlimen.

“Kalau mengikut Sekyen 54 Akta Pengangkutan Jalan 1987 sedia ada, mereka hanya akan dikenakan denda RM1,000 atau penjara tiga bulan namun bagi jika dipinda mereka boleh dikenakan denda di antara RM1,000 ke RM 5,000 dan boleh juga dipenjara selama setahun.

“Ibu bapa bertanggungjawab ke atas perbuatan, tindakan dan keselamatan anak-anak tersebut. Sekiranya kita dapat membuktikan pengabaian terhadap keselamatan kanak-kanak ini dan bawah umur 21 tahun, penjaga atau ibu bapa itu akan diambil tindakan undang-undang dan bukannya anak mereka,” katanya pada sidang media di Bangunan Parlimen, hari ini.

Selain menjadikan pemanduan melulu sehingga menyebabkan maut sebagai sasaran utama, pindaan Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333) yang tujuan utamanya bagi mengenakan hukuman berat buat mereka yang memandu di bawah pengaruh alkohol atau dadah yang dibentang bagi bacaan kali pertama Ka Siong di Dewan Rakyat, sebentar tadi.

Pindaan itu melibatkan Seksyen 41 hingga 45 akta berkenan yang akan menyaksikan perubahan dalam tiga komponen iaitu kadar denda, hukuman penjara dan tempoh penggantungan lesen memandu.

Dalam pada itu, Ka Siong yang juga merupakan Ahli Parlimen BN Ayer Hitam berkata pemandu mabuk bakal berdepan hukuman berat penjara maksimum 15 tahun dan denda sehinga RM 100,000 jika menyebabkan kecederaan manakala penjara maksimum sehingga 20 tahun dan denda sehingga RM150,000 jika memandu dalam keadaan mabuk sehingga menyebabkan kematian.

Menurut beliau, menurut kajian yang dilakukan terhadap orang ramai mendapati 94 peratus rakyat Malaysia bersetuju agar kadar hukuman penjara, denda dan hukuman yang sedia ada tidak memadai dan perlu digubal semula khususnya terhadap pemandu mabuk yang membawa kematian kepada orang lain.

“Pemindaan Seksyen 41 dan 45 membuktikan pada rakyat bahawa kita komited tak kira di bawah pengaruh alkohol, dadah atau memandu secara melulu. Kita buat peraturan ini berlandaskan apa yang negara serantau praktikkan dan pun telah melakukan perbincangan dengan pejabat peguam negara bagi mengetahui dari segi logik kenakan hukuman setimpal pada pesalah.

“Jangan ingat jika dia mabuk tetapi ambil keputusan untuk berhenti di tengah jalan atas alasan pengsan demi nak elak polis dia tetap akan dikenakan tindakan. Selagi mana individu itu berada di tempat pemandu dan dia didapati mabuk jika ditahan maka undang-undang ini tertakluk di bawah mereka,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.