nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Nilai moratorium pinjaman cecah RM78.14 bilion

2 SEPT: Nilai moratorium bayaran balik pinjaman institusi kewangan termasuk daripada sektor perniagaan dianggarkan berjumlah RM78.14 bilion setakat 21 Ogos lalu.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Aziz berkata, daripada angka ini, sebanyak RM27.35 bilion adalah jumlah yang dimanfaatkan oleh sektor perniagaan manakala sejumlah RM50.79 bilion lagi oleh rakyat.

Katanya, bagi mereka yang masih memerlukan lanjutan moratorium dan bantuan bank bersasar selepas 30 September 2020, institusi perbankan bersedia untuk membantu peminjam.

“Pihak yang masih terkesan boleh mula hubungi institusi perbankan untuk berbincang dan memohon fleksibiliti pembayaran balik,” kata beliau dalam Laporan LAKSANA ke-19 mengenai Pelaksanaan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) dan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA).

Sementara itu, untuk dana pinjaman mudah perusahaan kecil sederhana (PKS) yang dikendalikan Bank Negara Malaysia, Tengku Zafrul berkata setakat 21 Ogos, jumlah permohonan yang telah diluluskan oleh bank-bank tempatan dan disetuju terima ialah RM10.2 bilion yang akan memberi manfaat kepada 22,322 PKS.

Beliau berkata jumlah berkenaan merupakan peningkatan daripada RM10.1 bilion pada minggu lalu yang memanfaatkan 22,143 PKS.

Jumlah ini termasuk dana Kemudahan Bantuan Khas, Kemudahan Automasi dan Digital, Kemudahan Semua Sektor Ekonomi dan Kemudahan Agromakanan, jelas beliau.

“Alhamdulillah, Kemudahan Bantuan Khas telah dimanfaatkan sepenuhnya dan lebih 21,000 PKS telah menerima kemudahan ini serta berjaya membantu mengekalkan lebih 400,000 pekerjaan.

“PKS masih boleh memohon pelbagai bantuan pembiayaan seperti dana institusi perbankan dan Tabung BNM seperti Kemudahan Automasi dan Digital, Kemudahan Semua Sektor Ekonomi dan Kemudahan Agromakanan,” kata beliau.

Menyentuh mengenai Bantuan Sara Hidup (BSH), Tengku Zafrul berkata seramai 4.18 juta penerima telah berjaya menerima bayaran BSH berjumlah RM2.7 bilion yang dikreditkan terus ke dalam akaun bank mereka.

Bagaimanapun, beliau menambah penerima BSH yang ‘gagal kredit’ atau bayaran tidak dapat disalurkan ke dalam akaun bank boleh menuntut secara tunai di mana-mana cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN) sehingga 31 Disember 2020.

“Saya ingin mengingatkan bahawa permohonan rayuan BSH 2020 dibuka sehingga 6 September 2020,” kata Tengku Zafrul.

Sementara itu, bagi skim pengeluaran i-Lestari di bawah Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), jumlah pengeluaran kumulatif di antara April sehingga 21 Ogos, 2020, adalah sebanyak RM7.48 bilion, melibatkan 4.57 juta penerima berbanding RM7.4 bilion dengan 4.55 juta penerima pada minggu lalu.

Sehingga 21 Ogos 2020, sebanyak RM10.3 bilion telah diluluskan bagi Program Subsidi Upah yang memanfaatkan lebih 2.61 juta pekerja.

“Daripada jumlah ini, sebanyak RM8.9 bilion telah berjaya disalurkan,” kata Tengku Zafrul.

Dalam pada itu, beliau berkata, permohonan Rayuan Bantuan Sara Hidup (BSH) 2020 dibuka sehingga 6 September ini dan tiada sebarang bayaran dikenakan bagi permohonan itu.

“Proses rayuan boleh dibuat melalui Cawangan Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM)/Pusat Khidmat Hasil (PKH)/Pusat Transformasi Bandar (UTC) atau secara dalam talian bagi pemohon yang berstatus Tidak Lulus tertentu saja,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.