nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Fasa pemulihan ekonomi Malaysia semakin baik

9 SEPT: Indikator-indikator awal ekonomi pada Julai lalu menunjukkan keadaan ekonomi Malaysia kini berada dalam fasa pemulihan yang lebih baik.

Timbalan Menteri Kewangan II, Mohd Shahar Abdullah berkata, antara indikator itu berbanding prestasi pada Jun 2020 adalah kenaikan kadar eksport 3.1 peratus dari tahun ke tahun, peningkatan jualan kereta penumpang 27.3 peratus dan jualan kenderaan perdagangan yang melonjak 44.8 peratus.

“Indikator lain adalah pergerakan penumpang domestik yang melonjak 215.8 peratus manakala jumlah kenderaan di lebuh raya bertol pula meningkat sebanyak 7.4 peratus,” katanya dalam sidang Dewan Negara, hari ini.

Beliau menjawab soalan Ahli Dewan Negara, Senator Datuk Husain Awang mengenai langkah strategik kerajaan dalam mengukuhkan ekonomi negara serta meningkatkan kadar keluaran dalam negara kasar (KDNK) menjelang suku keempat tahun ini.

Mohd Shahar menambah, jika dilihat secara terperinci, penguncupan KDNK juga telah mengecil daripada 28.6 peratus pada April kepada 19.5 peratus pada Mei dan seterusnya 3.2 peratus pada Jun lalu.

“Prestasi ini jelas menunjukkan berlakunya pemulihan ekonomi sejajar dengan pembukaan sektor ekonomi yang bermula pada Mei lepas. Proses pemulihan ini dijangka berterusan terutamanya dalam tempoh separuh kedua tahun 2020,” jelasnya.

Beliau memberitahu, berdasarkan unjuran prestasi separuh kedua 2020 yang lebih baik ini, Bank Negara Malaysia (BNM) juga telah mengumumkan pertumbuhan ekonomi negara bagi keseluruhan tahun ini dijangkakan antara -5.5 peratus hingga -3.5 peratus.

Bagi tahun 2021, ekonomi dijangka berkembang sekitar 5.5 peratus hingga 8.0 peratus.

“Kerajaan akan terus memperkemas dan melaksanakan pelbagai inisiatif untuk meningkatkan kesejahteraan rakyat, menyokong perniagaan dan merancakkan ekonomi,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.