nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Hampir setengah juta rakyat Malaysia kemurungan

10 OKT: Hampir setengah juta rakyat berumur 16 tahun ke atas di negara didapati mengalami simptom tekanan atau depresi, menurut Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi (NHMS) 2019.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba berkata kajian NHMS 2017 juga yang memfokuskan kalangan remaja mendapati tingkah laku bunuh diri dalam golongan tersebut antara 13 hingga 17 tahun menunjukkan peningkatan trend.

“Peningkatan trend bagi prevalen idea bunuh diri iaitu 10 peratus pada tahun 2017 berbanding 7.9 peratus pada tahun 2012.

“Melihat kepada senario ini, wajarkah kesihatan mental diberi keutamaan di dalam agenda kesihatan negara,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan bersempena Hari Kesihatan Mental Sedunia, hari ini.

Justeru, Adham memberitahu, KKM memperluas perkhidmatan kaunseling di peringkat kesihatan primer dengan menempatkan 200 pegawai psikologi kaunseling baharu di seluruh negara.

“Insiatif itu bertujuan memberi perkhidmatan kesihatan mental dan kaunseling kepada individu yang memerlukan, terutama dalam situasi COVID-19.

“Penjagaan kesihatan primer yang berkualiti dan mudah diakses adalah asas untuk liputan kesihatan sejagat dan sangat diperlukan ketika dunia bergelut dengan keadaan darurat kesihatan semasa,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata, perkhidmatan itu akan turut menyokong perkhidmatan kaunseling sedia ada di agensi lain bagi memastikan perkhidmatan kesihatan mental dilaksanakan secara holistik di peringkat komuniti.

Tambahnya, antara inisiatif lain yang disediakan KKM ialah perkhidmatan Kesihatan Mental dan Sokongan Psikososial (MHPS) yang mendapat kerjasama MERCY Malaysia bagi memberi perkhidmatan sokongan psikososial dan kaunseling kepada komuniti dan masyarakat, termasuk kakitangan dan petugas kesihatan yang terbabit dalam menangani krisis COVID-19.

Beliau juga berkata usaha mempromosi dan mencegah masalah kesihatan mental perlu dilaksanakan secara berterusan dan bersepadu melibatkan pelbagai individu dan organisasi.

“Masyarakat juga boleh mendapatkan perkhidmatan kesihatan mental yang diberikan melalui empat institusi mental, 1,001 klinik kesihatan, 66 hospital KKM dan 28 Pusat Kesihatan Mental Masyarakat (MENTARI) di seluruh negara.

“KKM juga menyokong usaha untuk mendekriminalisasikan cubaan bunuh diri dan sudah mengambil inisiatif untuk meletakkan agenda kesihatan mental dalam belanjawan negara,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.