nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Bajet: Projek pembinaan utama perlu diteruskan

1 NOV: Industri pembinaan terus menjadi antara teras utama kerajaan dalam proses pemulihan ekonomi dan memacu pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) 2021.

Menteri Kanan Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof berkata, justeru, kerajaan perlu memastikan projek pembinaan utama yang sedang dan akan dibina seperti Mass Rapid Transit Line 3 (MRT3), Laluan Rel Pantai Timur (ECRL), Rel Berkelajuan Tinggi (HSR) dan Lebuh Raya Pan Borneo serta beberapa projek lebuh raya berjalan lancar dan berperanan sebagai pemangkin pertumbuhan positif bagi industri sektor pembinaan.

Fadillah berkata, beliau berharap Belanjawan 2021 juga dapat mempertimbangkan permintaan projek berkeutamaan tinggi tertentu oleh Kementerian Kerja Raya.

“Antaranya ialah baki bagi pakej projek Central Spine Road (CSR) dan Jalan Kota Bharu – Kuala Krai yang masih lagi belum diluluskan, iaitu laluan antara Kuala Krai ke Gua Musang dan juga jajaran menghubungkan Bentong ke Karak.

“Di Malaysia Timur pula, antara projek berkeutamaan tinggi yang terlibat ialah laluan ‘missing link’ menghubungkan Kuala Baram di Miri dengan sempadan negara Brunei Darussalam di CIQ Sungai Tujuh sepanjang hampir 5km,” katanya dalam satu kenyataannya media hari ini.

Mengulas lanjut, Fadillah berkata kementerianya juga telah memohon sekurang-kurangnya 20 projek baharu di seluruh negara, sama ada projek menaik taraf jalan sedia ada kepada laluan 4 lorong 2 hala, atau membina jalan-jalan baharu untuk menambah baik rangkaian jalan utama sedia ada.

Beliau berkata cadangan projek berkenaan telah diteliti dan diperhalusi di peringkat kementerian bersama agensi pusat melalui parameter-parameter khusus. Ini termasuklah juga telah melalui proses konsultasi dengan kerajaan negeri.

“Selain projek-projek ‘game-changer’ dan projek-projek baharu yang telah disebutkan tadi, saya juga berharap supaya peruntukan yang signifikan juga dapat disediakan oleh Kerajaan untuk projek-projek kecil sebagai sebahagian pakej rangsangan ekonomi tahun 2021.

“Contohnya – projek senggara jalan, cerun, bangunan dan kuarters-kuarters Kerajaan. Kesan pengganda ekonomi yang diperoleh melalui projek-projek kecil sebegini akan lebih cepat dirasai dan dapat dinikmati oleh lebih ramai lapisan penggiat industri yang terlibat dalam mata rantaian sektor pembinaan,” katanya.

Mengulas lanjut, Fadillah berkata walaupun industri sektor pembinaan dilihat telah kembali rancak semula selepas suku ke-3 2020, namun perjalanan industri ini pastilah tidak lagi sama selepas berlaku wabak pandemik COVID-19.

Katanya, ini kerana industri perlu mematuhi norma baharu yang ditetapkan Kerajaan bagi membendung dari berlaku penularan wabak yang telah mengubah sama sekali cara kebiasaan hidup manusia.

“Untuk itu, saya berharap peruntukan yang signifikan dapat disediakan kepada Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) untuk menggiatkan lagi penggunaan teknologi dalam industri pembinaan. Ini boleh diadaptasikan melalui teknologi IR4.0 seperti robotik, automosi, data raya, internet kebendaan (IOT), realiti maya (VR) dan kecerdasan buatan (AI).

“Melalui Belanjawan 2021, KKR juga berharap dapat mengukuhkan lagi penggunaan Sistem Binaan Berindustri (IBS), Building Information Modelling (BIM) dan Pre-Approved Plan (PAP) dalam pelaksanaan projek-projek Kerajaan dan swasta, iaitu memenuhi aspirasi yang telah digariskan dalam Program Transformasi Industri Pembinaan (CITP) 2016-2020 dan Dasar Pembinaan Kebangsaan (NCP) 2030 yang bakal dilancarkan nanti,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.