nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

KPT fokus e-dagang buat mahasiswa

4 NOV: Kerajaan sentiasa mahu agenda keusahawanan di Institusi Pengajian Tinggi (IPT) diperkasa serta diberi pengisian baharu khususnya perniagaan e-dagang bagi melahirkan graduan yang memiliki ketahanan minda untuk mengharungi dunia kerjaya.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Dr Noraini Ahmad berkata, keusahawanan digital sentiasa menjadi fokus utama KPT kepada pelajar dan graduan bagi memastikan pelajar cenderung untuk memulakan bidang ini berdasarkan bidang pengajian masing-masing.

“Jadinya ada beberapa perkara kita tekankan iaitu keusahawanan sosial yang merupakan modal yang tidak mementingkan keuntungan malah dapat membantu bangunkan ekonomi komuniti dan kedua pula adalah keusahawanan digital.

“Kemahiran ini perlu selaras perkembangan semasa dan memanfaatkan teknologi sangat penting. Oleh itu, pembangunan keusahawanan digital merupakan bidang diberikan tumpuan oleh pihak kementerian dan turut mengadakan kerjasama dengan pelbagai agensi bagi memastikan pelajar cenderung keusahawanan edagang mendapat bimbingan sewajarnya,” katanya dalam sesi soal jawab sidang Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau menjawab soalan tambahan Ahli Parlimen Pontian, Datuk Seri Ahmad Maslan tentang langkah diambil oleh KPT bagi memastikan usahwan e dagang sentiasa dipertingkatkan di kalangan pelajar.

Dalam pada itu, menjawab soalan asal Ahmad tentang usaha yang dibuat oleh semua jabatan dan agensinya bagi menambah bilangan usahawan di kalangan graduan dan lepasan institusi di bawah Kementerian, Noraini memberitahu KPT telah memperuntukkan dana RM100 bagi melatih mahasiswa dalam bentuk latihan kemahiran jangka pendek dan sederhana.

Menurut beliau, melalui program ini akan memberi nilai tambah kepada 20,000 graduan universiti awam, politeknik dan kolej komuniti yang menyediakan latihan kemahiran keusahawanan dan gig ekonomi do samping akan dipadankan bersama agensi perdanaan.

“Ini bagi membolehkan mereka membuka dan meluaskan perniagaan mereka sebaik tamat latihan dan telah pun berjaya melahirkan usahawan graduan berjaya. Untuk makluman, sepanjang 2016 sehingg 2019, seramai 49983 pelakar menjalankan perniagaan dalam tempoh pengajian.

“Daripada jumlah tersebut, 7148 graduan masih meneruskan kerjaya mereka sebagai usahawan selepas tamat pengajian,” katanya. -Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.