nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

MEDAC nafi 30,000 PKS gulung tikar

13 NOV: Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar menafikan laporan yang mendakwa lebih 30,000 syarikat perusahaan kecil dan sederhana (PKS) menutup operasi berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), sejak Mac lalu.

Beliau menjelaskan, sebenarnya jumlah keseluruhan syarikat dan perniagaan yang menutup operasi sejak 18 Mac hingga 9 Jun lalu ialah sebanyak 9,675, manakala bagi tempoh 10 Jun hingga September pula 22,794 PKS.

“Merujuk kepada jawapan bertulis Parlimen pada 5 November lalu, Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC) menyatakan bahawa jumlah itu berdasarkan statistik dikeluarkan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

“Ini menunjukkan bahawa dalam tempoh Mac hingga September lalu, ia bukan hanya merujuk kepada syarikat PKS menutup operasi tetapi merangkumi keseluruhan syarikat berdaftar dengan SSM,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Beliau mengulas laporan sebuah portal berita yang mendakwa lebih 30,000 syarikat PKS terpaksa menutup operasi sejak pelaksanaan PKP pada Mac lalu.

Mengulas lanjut, Wan Junaidi berkata berdasarkan statistik SSM, sebanyak 82,555 perniagaan baharu didaftarkan dari 1 April hingga 19 Julai lalu.

“Ini menunjukkan dalam situasi pandemik COVID-19 kini, ia tidak menghalang sesiapa saja untuk menceburi bidang perniagaan tetapi perlu mengikut kehendak semasa dan menggunakan platform e-dagang sebagai medium pemasaran produk atau perkhidmatan,” katanya.

Justeru, beliau berkata, MEDAC sentiasa mengambil langkah proaktif dan menyarankan supaya usahawan berfikiran positif dalam menghadapi situasi penularan COVID-19.

“Usahawan disaran bersiap sedia kemaskan diri dan perniagaan dengan perkongsian pengetahuan disediakan secara percuma oleh agensi kerajaan, untuk mendapatkan cara baharu menjalankan perniagaan.

“Selain itu, mengadaptasi perniagaan dengan norma baharu, memperkasakan perniagaan melalui digitalisasi dan memperhebatkan strategi promosi.

“PKS juga disaran mengekalkan data maklumat dan perhubungan dengan pelanggan, selain mengekalkan jenama produk supaya pelanggan tidak melupakan produk mereka selepas tempoh PKP,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.