nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Lebih banyak perniagaan baru didaftar dari ditutup

16 NOV: Bilangan perniagaan baharu yang didaftarkan dari Mac hingga Oktober tahun ini jauh mengatasi jumlah perniagaan yang menutup operasi mereka semasa tempoh tersebut meskipun berdepan cabaran pandemik COVID-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, menurut data Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), sebanyak 281,781 perniagaan baharu didaftarkan manakala 31,190 entiti perniagaan memfailkan untuk menutup perniagaan semasa tempoh itu.

“SSM juga mengambil inisiatif untuk membatalkan syarikat yang tidak aktif dengan menghantar notis di bawah Seksyen 551 Akta Syarikat 2016 kepada 35,944 syarikat,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Kenyataan itu sebagai respons kepada artikel bertarikh 11 November yang dikeluarkan akhbar harian The Sun bertajuk “100,000 SME put out of business” (100,000 PKS tutup perniagaan).

Laporan itu memetik Presiden Persatuan PKS Malaysia, Datuk Michael Kang sebagai berkata, kira-kira 100,000 perusahaan kecil dan sederhana (PKS) mungkin ditutup sejak PKP dilaksanakan pada Mac, yang melebihi daripada angka ditunjukkan oleh data rasmi.

Memetik data SSM, Wan Junaidi berkata, sebahagian besar daripada entiti perniagaan yang baru didaftarkan pada tempoh Mac-Oktober terdiri daripada pemilik tunggal dan perkongsian (89.3 peratus), diikuti syarikat (9.8 peratus) dan perkongsian liabiliti terhad (0.8 peratus).

Beliau juga memetik kaji selidik mengenai COVID-19 pada Mei dan Ogos tahun ini yang dijalankan masing-masing oleh SME Corporation Malaysia dan kementeriannya, menunjukkan peratusan perniagaan yang menutup operasi agak rendah sedikit pada Ogos pada 1.4 peratus berbanding 1.6 peratus pada Mei.

Menurutnya, PKS membentuk 98.5 peratus (907,065) daripada perniagaan di Malaysia dan kerajaan amat menyedari keperluan mempunyai rangka kerja kukuh bagi pembangunan PKS untuk menghasilkan keputusan optimum daripada pelbagai inisiatif bagi mengukuhkan pertumbuhan ekonomi.

Ini, katanya, dicerminkan menerusi penubuhan Majlis Pembangunan Usahawan dan PKS Kebangsaan (MPUPK) yang sebelum ini dikenali sebagai Majlis Pembangunan PKS Kebangsaan.

Wan Junaidi berkata, sejumlah 211 program keusahawanan dan pembangunan PKS sedang dilaksanakan tahun ini dengan jumlah peruntukan sebanyak RM12.9 bilion, seperti yang dilaporkan oleh 17 kementerian dan lebih 60 agensi.

“PKS perlu memanfaatkan pendekatan perundingan ini untuk menyampaikan hasrat keperluan mereka secara munasabah. Setiap pihak perlu memikul peranan mereka dengan baik untuk memulihkan ekonomi dalam tempoh sesingkat yang mungkin,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.