nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Perluaskan jelapang padi, bukan dibiar berkurang

17 NOV: Kerajaan perlu memperluaskan kawasan jelapang padi dalam memastikan kadar kecukupan sara diri (SSL) beras dapat ditingkatkan seperti yang disasarkan kerajaan sebanyak 77 peratus pada tahun ini.

Ahli Parlimen Pas Sik, Ahmad Tarmizi Sulaiman berkata, kerajaan perlu melaksanakan kajian teliti dalam menambah kawsan jelapang padi yang bersesuaian bagi merancakkan lagi aktiviti penanaman padi di samping mampu menyediakan peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Ahmad Tarmizi Sulaiman

“Saya sokong penuh peruntukan jumlah bajet besar kepada golongan industri padi dan golongan pesawah namun kadar sara diri SSL beras negara perlu dipertingkatkan dan ini menuntut kerajaan antara lain juga menambah jelapang padi negara bagi membolehkan bekalan padi bertambah.

“Hari ini jelapang padi bukan sahaja tidak bertambah malah ada yang mati akibat pembangunan industri dan sebagainya yang menyebabkan bekalan semakin hilang sedangkan negara memerlukan bekalan beras baharu untuk mencukupi permintaan sedia ada,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan 2021 (Belanjawan 2021) dalam sidang Dewan Rakyat, hari ini.

Namun, apa yang menyedihkan, Ahmad Tarmizi tidak menafikan bahawa kebanyakan kawasan sawah padi telah bertukar wajah hanya semata-mata demi pembangunan pelbagai projek infrastruktur komersial dan perumahan yang sekaligus menyebabkan keluasan sawah padi negara semakin mengecil.

“Faktor penawaran tinggi oleh pemaju selain tiada keluarga yang mampu meneruskan tanah pusaka dan faktor tawaran harga lumayan oleh pembeli turut menjadi menutupan kawasan sawah. Di Kedah sendiri, kawasan seperti Kota Star, Kubang Pasu dan Pendang banyak dibangunkan infrastruktur komersial dan perumahan. Contoh di Pulau Pinang, Jabatan Pertanian mengesahkan seluas 677 hektar pada tahun 2016 telah mengucup,”katanya.

Sementara itu, Ahmad Tarmizi turut berharap agar Kerajaan Pusat dapat mempertimbangkan permintaan Kerajaan Negeri Kedah dengan menyediakan peruntukan pampasan khas berikutan pengorbanan negeri itu menyediakan kawasan tanah sawah untuk menjamin bekalan beras negara, selain pengekalan hutan simpan sebagai kawasan tadahan hujan.

Tambah beliau, pihaknya memohon agar cadangan itu dipertimbangkan di dalam Belanjawan 2021 kerana kesanggupan kerajaan negeri tidak menukarkan tanah pertanian kepada tanah komersial yang boleh mendatangkan hasil cukai lebih tinggi.

“Kerajaan Kedah memohon cadangan jumlah sebanyak RM170 juta dapat dipertimbangkan sebaiknya demi mengukuhkan dan mengekalkan kawasan pertanian jelapang padi di negeri kedah,”katanya.

Beliau berkata, selain menyediakan bekalan air untuk rakyat negeri ini, kawasan tadahan di Hutan Simpan Ulu Muda turut membekalkan air bagi tujuan tanaman, kegunaan domestik dan industri untuk Pulau Pinang serta Perlis, melalui tiga empangan utama iaitu Pedu, Ahning serta Muda.

Sehubungan itu, katanya penyediaan sebahagian besar kawasan tanah di Kedah sebagai sumber air dan tanah pertanian untuk bekalan makanan negara wajar mendapat pampasan yang setimpal. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.