nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Ambil alih FGV, pilihan FELDA terbaik – Shahrir

11 DIS: Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) membuat pilihan terbaik apabila memulakan usaha mengambil balik FGV Holdings Berhad (FGV).

Bekas Pengerusi FELDA, Tan Sri Shahrir Abdul Samad berkata, dengan harga saham FGV berada di paras yang rendah iaitu RM1.27 sesaham pada tarikh pengumuman FELDA berbanding RM1.83 pada Mei 2018, ianya menjadi pilihan yang termurah.

“Saya yakin ia akan berjaya, sepertimana bank utama negara juga sudah yakin terhadap FELDA,” katanya dalam hantaran Facebook beliau, hari ini.

SHAHRIR ABDUL SAMAD
SHAHRIR ABDUL SAMAD

Shahrir turut memberitahu, Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksaan Jabatan Perdana Menteri (PEMANDU) telah mencadangkan pengambilalihan tersebut sebaik sahaja beliau dilantik sebagai Pengerusi FELDA dahulu.

Ketika itu, beliau berpandangan, keyakinan institusi kewangan terhadap FELDA perlu dikembalikan terlebih dahulu.

“Apa tidaknya, tidak ada bank kecuali Bank Rakyat yang sanggup memberi pinjaman kepada FELDA. Itupun dengan syarat-syarat cagaran kolateral yang berat,” jelasnya.

Shahrir menambah, pada bulan pertama beliau berada di FELDA telah terbongkar juga kes tanah-tanah milik FELDA yang bertukar tangan berikutan perjanjian pembangunan antara FELDA Investment Corporation (FIC) dengan Synergy Promenade Sdn Bhd (SPSB).

“Kedua-dua ini, kurang keyakinan bank terhadap FELDA dan kes tanah FELDA Jalan Semarak, menunjuk kepada kelemahan urus tadbir dalaman FELDA serta syarikat-syarikat sekutunya.

“Maka keutamaan saya ialah membetulkan urus tadbir dalaman FELDA dulu. Sambil itu, saya juga perlu mententeramkan pemegang taruh FELDA yang terpenting, iaitu masyarakat peneroka FELDA,” ujarnya.

Beliau berkata, selepas beberapa perubahan dalaman untuk meningkatkan tadbir urus FELDA, kepercayaan bank kepada agensi itu dapat dipulihkan malah Maybank bersedia mengaturkan sukuk bagi FELDA tanpa perlu kepada jaminan kerajaan dan penarafan AAA diberikan.

“Itu tercapai selepas enam bulan. 13 bulan kemudian, tanah FELDA di Jalan Semarak telah kembali juga kepada milik FELDA.

Shahrir menambah, fitnah parti pembangkang terhadap kedudukan kewangan FELDA telahpun diredakan apabila mahkamah pada Disember 2017 mengenakan pembayaran ganti rugi sebanyak RM2 juta ke atas Ahli Parlimen Panan, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail kerana fitnahnya bahawa FELDA bankrap.

“Pada ketika Dr Wan Azizah telah memegang jawatan Timbalan Perdana Menteri, FELDA tidak membantah apabila beliau merayu agar ganti rugi RM2 juta yang perlu dibayarnya itu diminta dikurangkan ke RM70,000 atas alasan ganti rugi yang asal akan menjadikannya seorang yang bankrap. Ya lah, FELDA pun agensi kerajaan,” katanya.

Beliau memberitahu, keyakinan semua pemegang taruh FELDA terhadap agensi kerajaan itu sudah juga semakin meningkat.

“Saya pun berada di FELDA selama 17 bulan sehingga PRU 14. Pelaksanaan perkara-perkara besar oleh FELDA, sama ada hendak menamatkan perjanjian LLA dengan FGV atau mengambil balik FGV, hanya setelah perkara-perkara dalaman FELDA diselesaikan.

“Apa pun, dalam masa 17 bulan itu, imej dan nama baik FELDA sudah dapat dipulih kembali,” jelasnya.

Shahrir berkata, sebagai orang politik, ukuran reputasi FELDA pasti juga dari segi sikap pengundi di kawasan FELDA pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

“Pukul rata, BN memperolehi 58 peratus jumlah undi di pusat-pusat daerah mengundi FELDA. PAS memperolehi 31 peratus. Yang lain (PPBM, PAN, PKR dan DAP) berkongsi baki 11 peratus itu,” katanya. – Oleh HUSSAINI AMRAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.