nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

BNM sedia dana tambahan RM2 bilion bantu PKS

5 DIS: Bank Negara Malaysia (BNM) mengumumkan peruntukan tambahan kepada Kemudahan Bantuan dan Pemulihan Bersasar (TRR) berjumlah RM2 bilion.

Bank pusat itu berkata, penambahan ini meningkatkan jumlah peruntukan kepada RM4 bilion dan kemudahan itu akan disediakan sehingga 31 Disember 2021 atau setelah peruntukan digunakan sepenuhnya, mana-mana yang lebih awal.

“Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) yang merupakan penerima Kemudahan Bantuan Khas dan Pembiayaan PKS PENJANA kini boleh memohon TRRF, tertakluk pada jumlah had pembiayaan tidak melebihi RM500,000.

“Bagi PKS dalam subsektor perkhidmatan pelancongan dan berkaitan pelancongan, bantuan terus disediakan di bawah Kemudahan Pelancongan PENJANA yang ada,” jelas BNM dalam kenyataan media, hari ini.

Selain itu, BNM turut mengumumkan penubuhan Kemudahan Bantuan Bencana (DRF) sebanyak RM200 juta untuk mengurangkan beban kewangan dan membantu memulihkan operasi perniagaan PKS yang terjejas akibat banjir baru-baru ini di daerah yang dikenal pasti oleh Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) sebagai kawasan bencana banjir.

Menurut BNN, DRF 2021 bertujuan membantu PKS menampung kos membaik pulih dan menggantikan aset untuk kegunaan perniagaan yang mengalami kerosakan.

“Dana ini ditawarkan kepada PKS Malaysia termasuk perusahaan mikro dengan jumlah pembiayaan maksimum sehingga RM500,000 bagi setiap PKS dan sehingga RM75,000 bagi setiap perusahaan mikro.

“Tempoh pembiayaan adalah sehingga lima tahun, termasuk moratorium selama enam bulan bagi bayaran pokok dan faedah. Kadar pembiayaan adalah sehingga 3.50 peratus setahun, termasuk fi jaminan.

“Kemudahan ini disediakan sehingga 31 Julai 2021 atau setelah peruntukan digunakan sepenuhnya, mana-mana yang lebih awal,” kata bank pusat itu.

Perniagaan yang terjejas boleh memohon pembiayaan pada kadar konsesi daripada institusi kewangan peserta yang terdiri daripada bank perdagangan, bank-bank Islam dan institusi kewangan pembangunan yang dikawal selia oleh BNM.

Maklumat lanjut mengenai DRF 2021 boleh didapati di bnm.gov.my/sme-financing.

PKS dalam sektor lain boleh mendapatkan pelbagai kemudahan yang disediakan di bawah Dana BNM untuk PKS manakala keterangan lanjut mengenai dana tersebut boleh didapati di bnm.gov.my/covid19/.

Untuk mendapatkan bantuan lanjut, orang ramai boleh menghubungi Bank Negara Malaysia di bnm.my/LINK. – Oleh HUSSAINI AMRAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.