nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Bebas bersuara bukan lesen boleh cerca pemimpin

10 FEB: Sudah tiba masanya kerajaan menyediakan undang-undang dan peraturan khusus bagi menangani isu kenyataan jelik dan menghina orang lain di media sosial termasuk di Facebook dan WhatsApp.

Pakar Sosial, Prof Dato Dr Mohammad Shatar Sabran, berkata perkara berkenaan perlu mengelak daripada insiden lebih buruk yang boleh membahayakan keselamatan dan ketenteraman masyakat pelbagai kaum dan agama di Malaysia.

Mohammad Shatar yang juga Ketua Pengawai Eksekutif Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) berkata masyarat Malaysia mempunyai norma atau nilai tertentu seperti adab, kesopanan dan ketatasusilaan tanpa mengira bangsa Melayu, Cina, India dan sebagainya yang menjiwai budaya ketimuran serta menghormati antara satu sama lain.

mohammad shatar sabran
MOHAMMAD SHATAR SABRAN

“Kita tidak menggunakan budaya barat yang boleh mengatakan apa sahaja atas dasar kebebasan bersuara dan hak asasi manusia. Jadi dalam konteks sekarang ini memang tidak wajar kalau kerajaan membiarkan sahaja masyarakat menyatakan apa sahaja yang mereka suka dalam media sosial termasuk Facebook dan WhatsApp sekali pun yang boleh memberikan kesan negatif kepada individu atau kumpulan tertentu.

“Perkara seumpama itu tidak sepatutnya berlaku terutama kepada pemimpin utama negara,” katanya ketika dihubungi wartawan PN BBC Portal, sebentar tadi.

Mohammad Shatar berkata untuk tidak bersetuju sesuatu dasar dilaksanakan kerajaan adalah suatu perkara biasa namun jangan melampau batas sehingga menggunakan perkataan tidak baik dan kesat untuk menghina pemimpin kerajaan terutama Perdana Menteri.

“Justeru, saya merasakan sudah tiba masanya untuk mempunyai undang-undang dan peraturan bagi membolehkan tindakan tegas terhadap individu yang menggunakan kata-kata kesat, kurang sopan dan tidak beradab.

“Kita perlu peraturan dan undang-undang yang menghadkan individu mengatakan sesuatu sesuka hati mereka supaya sekurang-kurang dapat memastikan keharmonian pelbagai kaum dan agama serta masyarakat di Malaysia sentiasa terjamin pada masa depan,” katanya.

Terdahulu, Pengerusi Kaukus Jawatankuasa Kesejahteraan Rakyat Dewan Negara, Senator Datuk Razali Idris, menyarankan supaya kerajaan mewujudkan rang undang-undang baharu bagi menangani cercaan, hasutan dan carutan kepada Perdana Menteri yang perlu diperkenalkan secara khusus dalam akta baharu atau pindaan undang-undang sedia ada dalam Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia (AKM) 1998.

Razali berkata Parlimen juga boleh menggubal undang-undang menurut Perkara 10(2)(a) untuk menyekat kebebasan bersuara sekiranya ia berkenaan beberapa perkara antaranya, berkaitan keselamatan dalam negeri, prinsip moral, ketenteraman awam dan hubungan antarabangsa.

“Kami bimbang fenomena cercaan, hasutan dan carutan dalam platform media sosial baharu dilihat sudah menjadi penyakit mental nombor satu di negara ini yang memerlukan satu tindakan undang-undang yang lebih tegas dan efektif,” katanya dalam kenyataan media. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.