nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Kerajaan Akan Sentiasa Perkasakan Peranan Wanita – PM

8 MAC : Kerajaan Perikatan Nasional (PN) sentiasa berpegang kepada prinsip pemerkasaan wanita yang merupakan salah satu tonggak pembangunan negara yang paling penting, bukan sahaja bagi aspek sosial, politik dan ekonomi, malah merangkumi segala aspek pembangunan negara. 

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, dapatan kajian menjangkakan bahawa pertambahan penyertaan 30 peratus wanita dalam pasaran buruh Malaysia mampu meningkatkan Keluaran Dalam Negara Kasar (GDP) di antara tujuh hingga 12 peratus setahun.

Walaupun begitu, beliau berkata, pelbagai  pihak tidak harus berpuas hati terhadap pemerkasaannya dan harus diperkasakan kerana pelbagai isu masih dibelenggu oleh wanita. 

“Pertama, stigma dan stereotaip yang mengehadkan peranan mereka dalam bidang-bidang tertentu yang sering dikaitkan dengan peranan tradisi wanita, khususnya dalam penjagaan dan pengasuhan. 

“Kedua, kecenderungan mereka menjadi mangsa keganasan rumah tangga dan gangguan seksual di tempat kerja. Isu gejala sosial seperti penderaan anak, “sugar daddy” dan sumbang mahram juga merisaukan kita kerana golongan wanita turut menjadi mangsa. 

“Ketiga, penglibatan wanita sebagai pembuat keputusan dalam pelbagai bidang yang masih kurang diberi perhatian sepenuhnya. Contohnya, saya difahamkan masih ada syarikat berkaitan Kerajaan (GLC) dan syarikat pelaburan berkaitan Kerajaan (GLIC) yang belum mempunyai wanita sebagai Ahli Lembaga Pengarah (ALP). 

“Sehingga Oktober 2020 hanya 25.4% daripada 100 syarikat teratas yang tersenarai di Bursa Malaysia yang berjaya menyambut komitmen pengisian sekurang-kurangnya 30% ALP wanita,” katanya ketika berucap sempena Majlis Sambutan Hari Wanita 2021, hari ini. 

Muhyiddin menambah, beban berganda juga turut dihadapi oleh ramai wanita yang berkerjaya di mana mereka perlu mengimbangi antara tuntutan kerja dengan pengurusan rumah tangga pada satu-satu masa. 

“Berdasarkan dapatan kajian, didapati wanita meluangkan masa lebih 63.6% berbanding lelaki dalam tugasan penjagaan yang tidak berbayar  atau unpaid care work. 

“Kelima, kurangnya penglibatan semua pihak dalam menyediakan persekitaran yang menyokong dan menggalakkan pemerkasaan wanita. Secara tidak langsung, silent motherhood penalty dilihat seolah-olah menjadi suatu perihal yang diterima oleh semua pihak,” katanya.

Sementara itu, bagi menggalakkan ke bertanggungjawaban bersama dan membolehkan wanita kekal dalam sektor pekerjaan serta meningkatkan produktiviti kerja, Perdana Menteri menyarankan agar Jabatan Perkhidmatan Awam dan Kementerian Sumber Manusia melihat kesesuaian pemerluasan kemudahan Bekerja Dari Rumah (BDR) untuk sektor awam dan swasta dengan gaji penuh. 

Beliau yang juga merupakan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) ini perlu bagi memberi keringanan buat penjagaan ahli keluarga yang uzur, dan sakit di samping dapat menyokong isteri dalam hal penjagaan anak yang baru lahir.

“Selain itu, saya juga telah meminta dikaji sekiranya kemudahan BDR ini dapat dipanjangkan kepada wanita atau lelaki yang kematian pasangan bagi membolehkan mereka menguruskan perkara-perkara yang berkaitan dengan urusan kematian yang lazimnya memerlukan masa yang agak lama untuk diselesaikan.

“Sebagai tambahan kepada insentif sedia ada, Kerajaan  akan menyediakan insentif  yang dikenali sebagai  MyKasih Kapital iaitu suntikan modal perniagaan contohnya dalam bidang e-dagang ataupun dropship dengan modal maksimum sebanyak RM1000 kepada sekurang-kurangnya 2000 orang penerima yang berkelayakan. 

“Kerajaan juga akan menubuhkan Skuad WAJA yang dibentuk melalui penyertaan komuniti wanita. Ia  akan turut memberikan sokongan psikososial  dan meningkatkan kesedaran tentang isu-isu jenayah bagi menghentikan keganasan terhadap wanita, serta memperkasakan pengetahuan umum mengenai hak-hak wanita, “katanya. 

Muhyiddin turut menyarankan agar menyediakan persekitaran kerja yang selamat dan ini termasuklah memastikan adanya usaha-usaha pencegahan daripada berlakunya gangguan seksual. 

“Memastikan apa sahaja aspek perancangan, pelaksanaan, pemantauan dan penilaian program menggunakan analisis gender melalui bajet yang responsif gender. 

Justeru, semua pihak perlu bersama mengembleng tenaga dalam menjayakan agenda ini agar semua wanita dapat diperkasakan secara inklusif di samping dengan pelbagai inisiatif itu, akan lebih ramai wanita bangkit mendepani cabaran semasa.

“Seruan ini selari dengan tema yang diangkat oleh UNWomen sempena sambutan Hari Wanita Antarabangsa 2021 iaitu “Women in leadership : Achieving an equal future in a COVID-19 world”. 

“Oleh itu, amatlah penting suara-suara wanita ini didengar di peringkat yang lebih tinggi, dan diberikan mereka tempat sebagai pembuat keputusan yang sewajarnya, sesuai dengan bidang kepakaran masing-masing,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.