nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Bekalan ayam sepanjang Ramadan mencukupi

15: Pemeriksaan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) di seluruh negara, setakat ini mendapati kenaikan harga barangan masih terkawal.

Menterinya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi, berkata kedudukan bekalan juga masih stabil dan dapat memenuhi penawaran serta permintaan.

Katanya, pemeriksaan itu turut dijalankan di Kelantan, Kedah dan Pulau Pinang kerana kementerian terbabit memandang serius aduan pengguna dan sikap peniaga yang dikesan mengambil kesempatan menaikkan harga ayam.

“Berdasarkan aduan diterima, KPDNHEP melakukan pemeriksaan segera terhadap dakwaan berlaku kenaikan harga beberapa barang keperluan, terutama di Kelantan, Kedah dan Pulau Pinang.

“Tindakan penguatkuasaan akan dikenakan terhadap peniaga ayam yang didapati melakukan kesalahan mengikut Akta Kawalan Bekalan 1961 dan Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2011 (AKHAP 2011),” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Alexander berkata, peniaga yang dikesan mengambil kesempatan menaikkan harga barangan tanpa mematuhi perundangan pencatutan turut boleh dikenakan tindakan tegas mengikut Seksyen 14 (1), AKHAP 2011.

Pada masa sama, katanya, pemantauan dan pemeriksaan dijalankan pihak KPDNHEP secara berterusan setiap hari bagi memastikan setiap peniaga mematuhi peraturan ditetapkan.

Setakat bulan lalu, katanya, kementerian itu memeriksa sebanyak 231,163 premis perniagaan.

Daripada jumlah itu, katanya, sebanyak 2,108 kes dibuka bawah AKHAP 2011 manakala 350 kes lagi mengikut Akta Kawalan Bekalan 1961.

“Bahagian penguatkuasa sudah mendapatkan maklumat harga terkini melalui semakan pegawai penguat kuasa di negeri berkaitan.

“Bagi isu ayam, input harga peringkat ladang dan pemborong juga diterima daripada Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) serta agensi di bawahnya seperti Jabatan Pertanian Malaysia, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) dan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM),” katanya.

Mengulas faktor kenaikan harga ayam, Alexander berkata, secara amnya perkara itu dipengaruhi peningkatan permintaan melebihi penawaran, perubahan nilai mata wang asing lebih tinggi berbanding Ringgit Malaysia, aktiviti monopoli, perubahan iklim dan cuaca serta kadar upah pekerja.

Perubahan dasar negara asal jika membabitkan barang diimport, peningkatan harga bahan mentah atau komoditi dan terma bayaran peniaga daripada pembekalan juga boleh menjadi faktornya.

Selain itu, Alexander berkata, tindakan peniaga mengambil kesempatan membuat keuntungan tinggi yang tidak munasabah atau menyorok bekalan juga mempengaruhi harga ayam.

“Mengenai bekalan ayam ketika Ramadan, pengguna tidak perlu bimbang kerana mencukupi bukan sahaja pada bulan puasa, malah Aidilfitri, malah berdasarkan maklum balas daripada MAFI mendapati bekalan ayam stabil dan mencukupi, sekali gus dapat memenuhi penawaran serta permintaan pengguna.

“Ketika ini, dianggarkan bekalan bagi ayam pedaging di pasaran adalah sebanyak 66 juta ekor sebulan. Jumlah pengeluaran ayam ini cukup bagi menampung keperluan dan permintaan rakyat Malaysia,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.