nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Pelajar sekolah hanya diberi vaksin Pfizer

23 SEPT: Kerajaan memberi jaminan bahawa program pemberian vaksinasi kepada lebih dua juta remaja berusia antara 12 hingga 17 tahun, hanya akan menggunakan vaksin jenis Pfizer-BioNTech.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr. Adham Baba, berkata keputusan berkenaan dibuat oleh Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) dengan mengambil kira kualiti, keselamatan dan keberkesan vaksin jenis Pfizer kepada kanak-kanak.

“Ya. Kita akan memberikan suntikan vaksin jenis Pfizer kepada pelajar sekolah. Kita sudah lancarkan program pemberian vaksin kepada pelajar sekolah baru-baru ini dan akan diperluaskan ke seluruh negara dalam masa terdekat.

“Kita memilih vaksin Pfizer dalam pemberian vaksin untuk remaja sekolah kerana data klinikal mengenai keberkesanan dan selamat digunakan ke atas kanak-kanak menunjukkan kebaikan lebih daripada kemudaratan,” katanya ketika menjawab celahan Ahli Parlimen PH-Jelutong, RSN Rayer pada sesi penggulungan ucapan menjunjung kasih Titah Diraja Yang di-Pertuan Agong di Parlimen hari ini.

ADHAM

Rayer meminta Dr Adham memberikan jaminan bahawa kerajaan hanya akan menggunakan vaksin jenis Pfizer dalam program pemberian vaksin COVID-19 kepada remaja berusia 12 hingga 17 tahun berikutan pembukaan semula sesi persekolahan pada 3 Oktober depan.

Mengulas lanjut, Dr Adham berkata ketiga-tiga vaksin yang awal diluluskan oleh NPRA iaitu Pfizer, Sinovac dan AstraZaneca adalah selamat digunakan dan tidak memberikan kesan sampingan yang teruk.

Malah, vaksin Sinovac mampu mencegah penerimanya mengalami kesan jangkitan akibat jangkitan COVID-19 yang teruk sebanyak 100 peratus daripada memasuki tahap lima, manakala Pfizer lebih 90 peratus, sekali gus melindungi kita daripada mengalami kesan sampingan teruk jika terkena jangkitan COVID-19.

Terdahulu, Dr Adham berkata Malaysia menumpukan kepada usaha untuk mengeluarkan vaksin COVID-19 sendiri pada masa depan membabitkan peruntukan awal RM20 juta bagi fasa pertama berasaskan teknologi mRNA pada tahun 2022.

Dr Adham berkata penularan COVID-19 menyedarkan bahawa Malaysia belum bersedia mengeluarkan sendiri vaksin sendiri dalam masa terdekat dan terpaksa bergantung kepada vaksin daripada luar untuk menjayakan program imunasi.

Berikutan itu, MOSTI sedang melaksanakan pelbagai strategi bagi membangunkan pusat pembangunan dan penyelidikan vaksin khusus untuk COVID-19 bagi mengumpulkan pakar secara bersasar dan kesiapsagaan menghadapi ancaman penyakit berjangkit lain yang dibimbangi boleh menjejaskan ekonomi negara dan kesihatan awam.

“Ketika ini negara seperti Thailand, Indonesia dan Vietnam sudah mempunyai keupayaan untuk membangunkan vaksin COVID-19 sendiri.

“Justeru, kerajaan sedang menuju ke arah mempergiatkan usaha menghasilkan vaksin sendiri. Jika Malaysia berjaya menghasilkan vaksin sendiri ia akan menyelesaikan pelbagai kemelut berkaitan program vaksinasi sekarang termasuklah isu kekurangan bekalan, kos harga vaksin meningkat dan jadual penghantaran tidak menentu.

“Ketika ini Malaysia sudah memperuntukan RM55 juta untuk membangunkan pelbagai vaksin namun bukan untuk manusia, sebaliknya bagi kegunaan haiwan ternakan.

“Jadi apa salahnya jika kita cuba membangunkan vaksin untuk kegunaan manusia yang akan memasuki fasa ujian klinikal tahap satu bagi penyakit kolera yang bakal menjadi ubat pelalian pertama dihasilkan di negara ini.

“Untuk vaksin COVID-19 kita kena lihat dulu sama ada akan menggunakan ‘in-activated virus’ atau MRNA digunakan oleh Pfizer,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.