nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Bank Dunia: Ekonomi terjejas akibat kadar faedah tinggi

7JUN: Unjuran pertumbuhan global bagi 2023 dengan Amerika Syarikat (AS) dan ekonomi utama lain terbukti lebih berdaya tahan berbanding yang diunjurkan.

Bagaimanapun, Bank Dunia memaklumkan, kadar faedah lebih tinggi akan menyebabkan kelembapan lebih tinggi tahun depan.

Dalam masa yang sama,  Bank Dunia dalam laporan Prospek Ekonomi Global terbaharu menjelaskan, Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) benar global dijangka meningkat 2.1 peratus tahun ini,

Unjuran itu lebih tinggi daripada 1.7 peratus yang diterbitkan pada Januari lalu, namun jauh di bawah kadar pertumbuhan 2022 pada 3.1 peratus.

Penyedia pinjaman pembangunan dunia itu menurunkan unjuran pertumbuhan global bagi 2024 kepada 2.4 peratus berbanding 2.7 peratus unjuran Januari lalu, dengan memetik kesan berterusan daripada dasar monetari lebih ketat, khususnya dalam mengurangkan pelaburan perniagaan dan kediaman.

“Faktor-faktor ini dijangka akan terus menjejaskan aktiviti (ekonomi) menuju ke tahun depan, mengakibatkan pertumbuhan global berada di bawah unjuran sebelum ini.

“Bank Dunia meramalkan pertumbuhan global akan melantun kepada 3.0 peratus pada 2025. Pada Januari, Bank Dunia memberi amaran bahawa KDNK global sedang memperlahan ke arah kemelesetan, namun sejak itu, kekuatan dalam pasaran buruh dan perbelanjaan di AS telah mengatasi jangkaan pada ketika China pulih daripada sekatan COVID-19,” katanya.

Pertumbuhan AS bagi 2023 kini diunjurkan pada 1.1 peratus, lebih daripada sekali ganda unjuran 0.5 peratus pada Januari, manakala pertumbuhan China dijangka meningkat kepada 5.6 peratus, berbanding unjuran 4.3 peratus pada Januari selepas ekonominya hanya berkembang 3.0 peratus pada 2022 akibat COVID-19.

Bank Dunia bagaimanapun mengurangkan separuh unjuran pertumbuhan AS bagi 2024 kepada 0.8 peratus dan menurunkan unjuran China sebanyak 0.4 mata peratusan kepada 4.6 peratus.

Ekonomi zon euro diunjurkan mencatatkan peningkatan pertumbuhan kepada 0.4 peratus tahun ini berbanding tinjauan mendatar yang dibuat Januari lalu, namun unjuran bagi tahun depan turut dikurangkan sedikit.

Tekanan dalam sektor perbankan kebelakangan ini turut menyumbang kepada persekitaran kewangan lebih ketat yang akan berterusan sehingga 2024, kata Bank Dunia.

Ia memetik satu potensi senario penurunan di mana ujian tekanan perbankan dalam keadaan tekanan kredit yang teruk dan pasaran kewangan lebih meluas di ekonomi-ekonomi maju.

Ini mungkin akan mengurangkan hampir separuh pertumbuhan 2024 kepada hanya 1.3 peratus, kadar paling perlahan dalam tempoh 30 tahun selain kemelesetan pada 2009 dan 2020.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.