nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

204,182 pekebun kecil, penoreh getah terima Bantuan Musim Tengkujuh 

Kenyataan Media

Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah

Kerajaan Malaysia melalui Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah (KKDW) telah memperuntukkan sebanyak RM255 juta bagi membantu pekebun kecil getah di seluruh negara yang terkesan akibat musim tengkujuh tahun ini.

Usaha ini merupakan langkah proaktif yang memperlihatkan kesungguhan kerajaan dalam membantu meringankan beban dan menyokong kesejahteraan pekebun kecil dalam menghadapi cabaran pengeluaran hasil getah ketika ini.

Sebanyak 311,596 permohonan diterima daripada jumlah sasaran penerima yang ditetapkan iaitu 318,750 individu melibatkan tiga agensi yang bertanggungjawab mengendalikan pembayaran ini.

Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA) telah menerima sebanyak 230,735 permohonan. Manakala bagi Lembaga Industri Getah Sabah (LIGS), sebanyak 69,077 permohonan diterima dan Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) sebanyak 11,784 permohonan.

Bagi fasa penyaluran bantuan setakat ini, ketiga-tiga agensi telah mencapai prestasi bayaran RM140,829,600 yang mana pekebun kecil dan penoreh getah RISDA sebanyak RM76,140,800. Manakala, LIGS sebanyak RM55,261,600 dan FELDA sebanyak RM9,427,200.

Secara keseluruhannya, setakat Disember, 271,213 permohonan telah diluluskan dan pemohon telah menerima bayaran sebanyak RM200 bagi bulan November dan Disember tahun 2023. Baki bayaran akan dikreditkan ke akaun penerima pada bulan Januari dan Februari tahun 2024 menjadikan jumlah keseluruhan bayaran sebanyak RM800.

Kelayakan penerima BMT melalui RISDA ini adalah kepada pekebun kecil dan penoreh merujuk kepada syarat utama yang ditetapkan iaitu memiliki dan mengusahakan tanah bertanam getah tidak melebihi 2.5 hektar.

Penyediaan BMT adalah untuk memastikan sokongan berterusan daripada kerajaan kepada pekebun kecil dan penoreh untuk terus bergiat aktif dalam aktiviti perladangan getah dan menjana kemakmuran yang berpanjangan dalam sektor pertanian.

Kerajaan berharap usaha ini memberi kesan positif kepada pembangunan sosioekonomi masyarakat serta membawa kepada peningkatan kualiti kehidupan pekebun kecil secara keseluruhannya.

Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi

Timbalan Perdana Menteri

Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah

20 Disember 2023

Get real time updates directly on you device, subscribe now.