nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Solat Jumaat, tarawih, Aidilfitri dibenar di zon hijau W.Persekutuan

14 MEI: Semua masjid, surau Jumaat dan surau terpilih di zon hijau di Wilayah Persekutuan boleh mendirikan solat Jumaat, solat berjemaah pada setiap waktu, termasuk solat sunat tarawih dan solat sunat Hari Raya bermula esok.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Zulkifli Mohamad berkata Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah menerima cadangan kebenaran itu, tetapi hendaklah mengikut syarat ditetapkan.

“Lain-lain solat secara berjemaah di masjid, surau Jumaat dan surau terpilih dalam tempoh pelaksanaan perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB) boleh dilaksanakan secara berperingkat bermula selepas solat Jumaat esok berdasarkan cadangan mesyuarat Jawatankuasa Muzakarah Khas Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia kali ke-5,” katanya pada sidang media hari ini.

Zulkifli berkata, mesyuarat juga memutuskan bahawa bilangan jemaah bagi solat Jumaat dan lain-lain solat berjemaah tidak kurang daripada 3 orang, tidak termasuk imam, dan tidak lebih 30 orang.

Katanya, keputusan itu adalah selaras dengan keputusan Mesyuarat Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan pertemuan beliau dengan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin pada 12 Mei lepas.

“Pihak masjid, surau Jumaat dan surau terpilih perlu memastikan adanya kawalan keadaan daripada pihak berkuasa seperti polis dan pihak berkuasa agama negeri.

“Saya berhubung dengan ketua polis negara mengenai hal ini dan beliau bersetuju untuk memberi kerjasama penuh,” katanya.

Zulkifli berkata, ahli jawatan kuasa masjid, surau Jumaat dan surau terpilih perlu memastikan prosedur op[erasi standard (SOP) Majlis Keselamaran Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dipatuhi sepenuhnya.

Beliau juga berkata kebenaran solat itu mestilah mengikut SOP ditetapkan sepert melaksanakan penjarakan sosial di dalam dan luar masjid.

Selain itu, Zulkifli berkata jarak antara ahli jemaah adalah sejauh 1 meter antara satu sama lain dan jemaah wajib memakai penutup muka.

“Cara masuk dan keluar masjid mesti mengikut giliran dengan beratur serta menjaga penjarakan yang terkawal.

“Jemaah yang mengidap penyakit kronik, warga emas yang berumur 70 tahun ke atas dan kanak-kanak di bawah umur 15 tahun tidak dibenarkan hadir berjemaah di masjid.

“Semua ahli jemaah yang hadir hendaklah mengambil wuduk di rumah dan membawa sejadah masing-masing ke masjid,” katanya.

Tambah Zulkifli, jemaah juga perlu dipastikan terus bersurai dalam keadaan tenang dan tiada perkumpulan dibenarkan selesai solat Jumaat sama ada di dalam atau di luar masjid.

Beliau berkata, dalam masa yang sama, pihak berkuasa agama negeri juga diminta mengambil serius isu itu dan mengambil langkah perlu bagi menyekat penularan covid-19 seperti mengadakan kaunter di pintu masuk bagi memeriksa suhu badan, sanitasi tangan serta merekodkan kehadiran jemaah.

“Melakukan sanitasi ruang solat dan kawasan sekitarnya, termasuk tandas dan ruang wudhu’ sebelum dan selepas solat.

“Penggunaan tandas perlu dihadkan mengikut jumlah bilik tandas yang ada pada satu-satu masa. Ahli jemaah wajib membawa kad pengenalan diri. Jika gagal, mereka perlu diarah pulang.

“Kehadiran direkodkan di dalam buku kehadiran, pintu masjid dibuka hanya sejam sebelum azan dan ditutup sejurus selepas selesai doa dibacakan,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.