nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

COVID-19: 3 kluster baharu dikesan

24 JUN: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesahkan enam kes baharu COVID-19 hari ini termasuk membabit tiga kluster baharu COVID-19 iaitu Kluster Kondominium Hulu Langat, Kluster Bukit Bintang dan Kluster Tapak Pembinaan Kuching.

Ini menjadikan jumlah kamulatif keseluruhan kes COVID-19 sebanyak 8,596 kes manakala jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan COVID-19 adalah 244 kes.

Ketua Pengarahnya, Datuk Seri Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, daripada enam kes baharu dilaporkan, dua kes adalah kes import yang mendapat jangkitan di luar negara melibatkan satu warganegara Malaysia dan satu bukan warganegara yang merupakan pemastautin tetap.

Katanya, kesemua empat kes penularan di dalam negara adalah dalam kalangan warganegara Malaysia iaitu Selangor melibatkan tiga kes dengan masing-masing satu kes saringan pusat tahfiz, Kluster Kondominium Hulu Langat, Kluster Bukit Bintang dan Kluster Tapak Pembinaan Kuching.

“Sehingga kini, sebanyak dua kes positif COVID-19 sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU). Tiada kes yang memerlukan bantuan pernafasan dan tiada pertambahan kes kematian berkaitan wabak itu dilaporkan hari ini.

“Justeru, jumlah kumulatif kes kematian adalah kekal sebanyak 121 kes bersamaan 1.41 peratus daripada jumlah keseluruhan kes,” katanya dalam sidang akhbar harian di Putrajaya, sebentar tadi.

Dalam pada itu, Dr. Noor Hisham berkata, KKM mengenal pasti satu kluster baharu di Bukit Bintang membabitkan 10 kes disahkan positif setakat ini termasuk sembilan daripadanya adalah warga Bangladesh dan satu kes rakyat tempatan.

Beliau berkata, kes indeks bagi kluster ini (iaitu kes ke-8,498) merupakan seorang lelaki bukan warganegara yang telah menjalani saringan COVID-19 untuk masuk kerja dan didapati positif pada 15 Jun lalu.

“Siasatan dan saringan COVID-19 ke atas semua kontak rapat telah dijalankan. Setakat ini seramai 274 orang telah disaring di mana 203
adalah bukan warganegara dan 71 adalah warganegara Malaysia.

“Hasil siasatan mendapati sembilan orang dikesan positif COVID-19 dan 265 negatif virus itu manakala tujuh daripada 10 kes positif kluster ini adalah rakan serumah kepada kes indeks,” katanya.

Beliau berkata, sebagai langkah pencegahan seperti proses pembersihan dan nyahkuman dijalankan di tempat kediaman mereka serta lokasi-lokasi lain yang berkaitan manakala punca jangkitan kluster ini adalah masih dalam siasatan.

Sementara itu, Dr. Noor Hisham berkata, sebuah kluster tapak pembinaan baharu telah dikenal pasti di Kuching, Sarawak.

Menurutnya, kluster itu mula dikesan apabila kes ketiga kluster ini (iaitu kes ke-8,591) telah membuat saringan di sebuah klinik swasta dan didapati positif COVID-19.

Tambahnya, pesakit itu adalah ketua penyelia kepada dua orang pekerja warga Indonesia yang telah dikesan positif COVID-19 pada 16 Jun lalu hasil saringan di tempat kerja.

“Susulan itu, siasatan dan saringan kontak rapat termasuk pekerja-pekerja tapak pembinaan tersebut serta ahli keluarga mereka telah dijalankan.

“Setakat ini seramai 426 kontak telah dikenal pasti di mana seramai 62 orang didapati negatif COVID-19 dan selebihnya (iaitu 364 kontak) masih menunggu keputusan. Punca jangkitan adalah masih dalam siasatan,” katanya.

Dr Noor Hisham berkata, kes indeks kluster Kondominium Hulu Langat (kes ke-8,368) adalah membabitkan seorang pelajar pusat tahfiz yang dikesan positif saringan COVID-19 pada 8 Jun lalu.

Katanya, aktiviti pengesanan kes secara aktif telah dijalankan dan dua lagi kes positif dikesan di dalam kluster ini.

Tambahnya, kes pertama adalah bukan warganegara iaitu kes ke-5,818 namun adalah bapa saudara angkat kepada kes indeks. Dia tinggal di kediaman yang lain, namun terdapat aktiviti kunjung-mengunjung di antara mereka.

“Salah seorang rakan sekerja kepada kes ke-5,818 turut dikesan positif COVID-19 iaitu kes ke-5,894. Sehingga hari ini seramai 40 kontak rapat telah dikenal pasti dan disaring.

“Daripada jumlah keseluruhan ini, 26 orang adalah bukan warganegara dan 14 orang adalah warganegara Malaysia. Keputusan saringan ialah  tiga kes dikesan positif COVID-19; 30 kes negatif virus itu dan tujuh orang masih menunggu keputusan,” katanya. – HAIKA GHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.