nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

2 kes JE dikesan di Seberang Perai Selatan

25 JUN: Dua kes japanese encephalitis (JE) telah dikenal pasti berlaku di lokaliti Sungai Bakap di daerah Seberang Perai Selatan, Pulau Pinang.

Perkara itu dimaklumkan Jabatan Kesihatan Negeri Pulau Pinang (JKNPP) dalam kenyataan yang disiarkan dalam laman Facebook miliknya malam tadi.

Namun, tiada maklumat terperinci berhubung dua kes itu dinyatakan dalam laman Facebook berkenaan.

Menurut JKNPP, semua fasiliti kesihatan mengambil langkah berwaspada dan meningkatkan tahap kesiapsiagaan dalam pengesanan kes baharu JE khususnya daripada lokaliti Sungai Bakap dan amnya daerah Seberang Perai Selatan bagi membendung wabak tersebut.

“Kes terakhir penyakit bawaan nyamuk ini dilaporkan di Pulau Pinang adalah pada tahun 2018.

“Kemudahan kesihatan akan melaporkan segera kes-kes yang disyaki kepada pejabat kesihatan daerah bagi membolehkan aktiviti kawalan dilaksanakan secepat mungkin bagi membendung penularan wabak penyakit itu,” katanya.

Dalam pada itu, menurut kenyataan tersebut, kakitangan Pejabat Kesihatan Daerah Seberang Perai Selatan juga melaksanakan pengesanan kes secara aktif dengan melakukan kunjungan ke rumah di sekitar lokaliti terlibat.

Mereka akan engenal pasti sekiranya terdapat individu yang mengalami simptom seperti demam, sakit kepala, tanda meningisme, pengsan, disorientasi, koma, gegaran anggota, lumpuh, kekejangan otot dan kehilangan koordinasi, bermula 12 Mei lepas.

JKNPP turut menasihatkan orang ramai untuk mengambil langkah-langkah bagi menghentikan penularan penyakit JE antaranya melakukan pemeriksaan dalam rumah dan kawasan sekitar bagi menghapuskan tempat-tempat pembiakan nyamuk.

“Kegiatan pemusnahan tempat pembiakan nyamuk, semburan membunuh larva dan semburan kabus juga akan dilaksanakan di lokaliti berkenaan bagi memutuskan rantaian jangkitan penyakit dengan membunuh jentik-jentik dan nyamuk dewasa.

“Orang ramai juga diminta bekerjasama dengan membenarkan anggota kesihatan membuat pemeriksaan dan menjalankan semburan kabus di dalam rumah dan mendapatkan rawatan segera di klinik atau hospital apabila mengalami demam dan tanda-tanda penyakit JE,” kata jabatan tersebut.

Penyakit JE disebabkan oleh virus yang disebarkan melalui gigitan nyamuk culex daripada khinzir yang telah dijangkiti kepada manusia, namun transmisi virus tersebut tidak boleh berlaku daripada manusia atau individu yang dijangkiti kepada manusia lain. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.