nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Nilai eksport koko RM2.6 bilion

30 JULAI: Nilai eksport biji koko dan produk berasaskan koko Malaysia bagi lima bulan pertama tahun ini adalah sebanyak RM2.6 bilion.

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali berkata, jumlah itu menunjukkan peningkatan sebanyak 0.5 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

“Namun dijangkakan sumbangan pendapatan eksport produk-produk coklat akan menurun sebanyak 18 peratus pada tahun ini berikutan penularan wabak COVID-19 dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP),” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Beliau mengulas tentang lawatan kerjanya ke Muzium Coklat milik DR Group Holdings di Kota Damansara, Selangor semalam.

Dalam perkembangan berkaitan, Mohd Khairuddin memberitahu, perbincangan susulan turut diadakan untuk merealisasikan Muzium Coklat Langkawi oleh syarikat yang sama sebagai sebagai salah satu tarikan pelancongan berasaskan coklat yang tersohor di Asia Tenggara.

Pembinaan Muzium Coklat Langkawi bernilai RM15 juta dijangka akan disiapkan dalam tempoh dua tahun.

Menurut beliau, langkah itu selari dengan hasrat kementerian untuk membangunkan hab coklat di pulau pelancongan itu seterusnya menjadikan Malaysia sebagai Raja Coklat di rantau Asia.

Mohd Khairuddin menyatakan, kini terdapat sebanyak 53 syarikat pengilang coklat dan konfeksi koko terdiri daripada empat syarikat multinasional dan 49 syarikat tempatan di seluruh
negara.

“Di samping itu, bagi memperkasa industri pembuatan coklat, kementerian telah memperkenalkan Program Pembangunan Usahawan Coklat Lembaga Koko pada tahun 2013.

“Sehingga 29 Julai 2020, sebanyak 224 usahawan telah dibimbing di bawah program tersebut,” jelasnya.

Beliau menambah, kementerian bercadang melahirkan lebih ramai usahawan coklat buatan tangan melalui Pelaksanaan Program Pembangunan Usahawan Coklat.

Mohd Khairuddin memberitahu, seramai 23 bakal usahawan coklat yang telah mengikuti Kursus Asas Pembangunan Usahawan Coklat Buatan Tangan pada 10 dan 11 Julai 2020 di Kuala Nerus, Terengganu.

“Kursus ini akan diteruskan pada 14 hingga 16 Ogos 2020 di Langkawi, Kedah dengan penyertaan seramai 30 bakal usahawan coklat buatan tangan,” ujarnya. – Oleh HUSSAINI AMRAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.