nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Rakyat Sabah hidup susah, Warisan mesti diajar

Oleh: HUSSAINI AMRAN

STRATEGI Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal yang mendorong Pilihan Raya Negeri (PRN) diadakan bukan sesuatu yang mengejutkan.

Beliau dalam keadaan terdesak berikutan kejayaan gabungan baharu yang diketuai Tan Sri Musa Aman meraih sokongan majoriti daripada 33 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN).

Jika Yang Dipertua Negeri Sabah, Tun Juhar Mahiruddin tidak merestui permohonan Mohd Shafie untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN), kerajaan negeri yang dipimpin Parti Warisan Sabah (Warisan) pasti tumbang.

Keputusan membubarkan DUN Sabah memang tidak bercanggah dengan Perlembagaan negeri.

Cuma dalam situasi COVID-19 belum reda, penganjuran PRN dikhuatiri boleh mencetuskan kluster baharu berskala besar di Sabah.

Berbeza dengan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Chini, pematuhan prosedur operasi standard (SOP) lebih sukar dipantau pada PRN Sabah berikutan faktor keluasan yang lebih besar serta melibatkan ramai pengundi.

Selain itu, beban tugas sedia ada yang ditanggung oleh petugas barisan hadapan yang melibatkan kakitangan Kementerian Kesihatan dan anggota pasukan keselamatan semakin bertambah.

Sesi persekolahan juga bakal terganggu memandangkan banyak sekolah akan digunakan sebagai pusat mengundi.

Penjawat awam yang bertugas membantu Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) turut terdedah kepada risiko jangkitan COVID-19.

Pelaksanaan PRN Sabah pasti menelan perbelanjaan yang tinggi setelah mengambil kira persediaan yang perlu dibuat untuk mengekang penularan wabak COVID-19 dan faktor logistik yang lain.

Malangnya, Mohd Shafie seolah-olah tidak mempedulikan semua masalah tersebut ketika mencadangkan pembubaran DUN semata-mata untuk melepaskan dirinya yang tersepit.

Sikapnya yang mementingkan diri sendiri boleh mendedahkan rakyat Sabah dan penjawat awam di negeri itu kepada risiko jangkitan COVID-19 yang boleh mengancam nyawa mereka.

Keangkuhan yang memualkan ini mesti dihentikan dengan memastikan Perikatan Nasional (PN) memenangi PRN Sabah serta memperoleh majoriti dua pertiga atau lebih.

Rakyat Sabah perlu mengajar Warisan dan konco-konconya bahawa nyawa mereka bukan taruhan untuk mengekalkan kekuasaan puak yang bersekongkol dengan rejim Pakatan Harapan (PH) yang terbukti gagal menjaga kepentingan kaum bumiputera.

Tambahan pula, selepas lebih dua tahun memerintah, tidak banyak kemajuan yang dibawa oleh Warisan ke Sabah dan ekonomi pun semakin merudum.

Cukup-cukuplah rakyat Sabah menderita di bawah pemerintahan Warisan yang terlalu taksub dengan politik membela kelangsungan dinasti Tun Dr Mahathir Mohamad.

Masanya sudah tiba untuk menyerahkan tampuk kepimpinan Sabah kepada PN yang terbukti lebih cekap dan sangat prihatin dalam menangani keluh-kesah rakyat terutamanya mereka yang terjejas akibat COVID-19.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.