nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Belum tahu kesan COVID-19 terhadap harga rumah

21 SEPT: Harga rumah ketika situasi COVID-19 tidak dapat dinyatakan lagi memandangkan kerajaan belum lagi menerima sebarang laporan daripada Pusat Maklumat Harta Negara (NAPIC).

Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Dr Ismail Abd Muttalib berkata, penentuan harga sesebuah rumah selain melihat harga pasaran terbuka, turut bergantung kepada pelbagai faktor walaupun dibangunkan sebagai sebuah perumahan mampu milik

Menurut beliau, penentuan harga rumah dipengaruhi oleh lokasi rumah dibina, harga tanah, kos bahan binaan, kos bahan mentah, kos pematuhan seerti caj premium tanah dan sambungan utiliti yang dikenakan selain harga rumah mengikut harga pasaran terbuka.

Ismail Abd Muttalib
ISMAIL ABD MUTTALIB

“Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan tiada maklumat tepat sejauh manakah COVID-19 mempengaruhi harga pasaran berikutan Laporan Hartanah Separuh Tahun Pertama 2020 dan Indeks Harga Rumah Suku Tahun Pertama 2020 masih belum dikeluarkan oleh NAPIC.

“Namun, melalui Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) telah laksanakan kempen pemilikan rumah 2020 di mana insentif kerajaan diberikan melalui pengecualian duti setem dan insentif oleh pemaju yang memberikan diskaun jualan sekurang-kurangnya 10 peratus yang dapat menurunkan harga pembelian rumah,” katanya dalam sesi soal jawab lisan sidang Dewan Negara, hari ini.

Ismail menjawab soalan tambahan Ahli Dewan Negara, Senator Prof Emeritus Tan Sri Dr. Ibrahim Shah Abu Shah menyatakan langkah lementerian akan mengurangkan harga rumah akibat daripada gangguan pendapatan isi rumah selepas wabak COVID-19 in

Dalam pada itu, menjawab pertanyaan tambahan Ibrahim Shah tentang sama ada kementerian bercadang untuk membina lebih banyak rumah mampu milik bagi memenuhi keperluan rakyat pasca COVID-19, Ismail memberitahu, KPKT sentiasa melakukan perbincangan dalam memastikan industri perumahan kekal kompetitif dengan harga rumah yang mampu dimiliki dan stabil serta selesa untuk didiami.

Beliau menambah, kerajaan juga sentiasa melaksanakan kerjasama dengan kerajaan negeri dan juga syarikat perumahan swasta yang dilantik bertanggungjawab untuk membina rumah mampu milik bagi memastikan industri perumahan kekal kompetitif dan selesa untuk didiami.

“Sasaran kita buat tempoh 10 tahun dari 2018 sehingga 2028 sebanyak sejuta buah rumah dan sekarang ini sahaja KPKT telah membina 71,708 unit rumah, di bawah PRIMA sebanyak 44,029 unit manakala 68,397 pula di bawah SPNB.

“Kerajaan negeri juga tidak kurang merancang dan membina rumah mampu milik ini. Sehingga Mac 2020, sebanyak 18113 telah siap dibina kerajaan negeri dan 2021 pula dibina oleh swasta. Saya kira banyak dah kelonggaran yang diberikan kerajaan khusus kepada mereka yang bangunan perumahan mampu milk,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.