nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

‘Ini sudah ketentuan Tuhan’ – Hajiji

29 SEPT: Mungkin tidak ramai yang tahu bahawa Datuk Seri Hajiji Noor semasa muda tidak bercita-cita untuk menjadi ahli politik apatah lagi memegang jawatan Ketua Menteri Sabah.

Seperti yang dijelaskan oleh Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Sabah itu dalam wawancara bersama Bernama baru-baru ini, beliau ketika itu berasa cukup selesa berkhidmat sebagai pegawai kerajaan.

“Saya tidak pernah terfikir mahupun bercita-cita menjadi ahli politik. Cukuplah menjadi pegawai kerajaan sahaja. Tetapi ini sudah ketentuan Tuhan,” katanya.

Anak kelahiran Kampung Serusup, Tuaran itu mula berkecimpung dalam dunia politik ketika berusia sekitar 30-an dan bergiat aktif melalui platform Pertubuhan Kebangsaan Sabah Bersatu (USNO).

Beliau menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) untuk kali pertama setelah memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sulaman dengan majoriti 280 undi dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah ketujuh pada 1990.

hajiji
Hajiji merupakan pemimpin PN pertama yang menjadi Ketua Menteri Sabah.

Hajiji, 65, yang menamatkan pengajian di University of New Hampshire, Amerika Syarikat (AS) itu kemudian berjuang bersama UMNO mulai 1993 dan mengekalkan kedudukannya di kerusi DUN Sulaman selama enam penggal bersama UMNO dan sepenggal bersama Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Ketua Badan Pimpinan Bersatu Sabah itu berpengalaman luas dalam pentadbiran kerajaan negeri Sabah dan pernah memegang jawatan Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan serta Pembantu Menteri dalam pelbagai kementerian seperti Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan, Jabatan Ketua Menteri dan Kementerian Kewangan.

Beliau juga tidak asing dengan UMNO dan pernah memegang jawatan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Sabah dan Ketua UMNO Bahagian Tuaran.

Dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14), Hajiji memperoleh 12,966 undi mengalahkan dua pencabar lain iaitu Abdullah Sani Daud (Warisan) yang mendapat 5,192 undi dan calon Parti Harapan Rakyat Sabah, Arifin Harith (467 undi).

Buat julung-julung kalinya, Hajiji mengetuai PN dalam PRN Sabah ke-16 dan beliau juga merupakan pemimpin PN dan BN yang pertama dilantik sebagai Ketua Menteri Sabah.

Beliau sekali lagi diberi mandat sebagai ADUN Sulaman apabila memperolehi 5,919 undi dalam persaingan tiga penjuru dengan menewaskan anak saudaranya, Datuk Aliasgar Basri daripada Parti Warisan Sabah (Warisan) yang menerima 2,820 undi serta calon Parti Cinta Sabah (PCS), Datuk Rekan Hussien (253 undi).

Hajiji berkahwin dengan Datin Julia Salag dan mereka dikurniakan tiga anak lelaki dan seorang anak perempuan serta 12 cucu.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.