nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Vaksin COVID-19 tak perlu status halal

5 OKT: Vaksin COVID-19 yang diusahakan oleh kerajaan Indonesia ketika ini tidak memerlukan status halal, kata Naib Presiden dan ulama Islam kanan Indonesia, Ma’ruf Amin.

Memetik laporan Agensi, jurucakap naib presiden itu, Masduki Baidowi berkata, kenyataan Ma’ruf itu dibuat pada mesyuarat bersama Menteri Menyelaras Hal Ehwal Maritim dan Pelaburan, Luhut Binsar Pandjaitan, baru-baru ini.

MA;RUF AMIN
MA’RUF AMIN

“Isu ini dibangkitkan dalam perbincangan mengenai perkembangan vaksin yang sedang dibangunkan syarikat farmaseutikal China, Sinovac, dengan kerjasama firma farmaseutikal tempatan, PT Bio Farma.

“Naib Presiden menerangkan mengenai perkara penting, jika vaksin itu halal, maka ia baik, tiada masalah, namun jika ia tidak halal, ia juga bukan masalah.

“Ini disebabkan ia adalah isu kecemasan, jadi tidak mengapa untuk digunakan (vaksin tidak halal),” katanya dalam satu kenyataan.

Pengumuman terbaharu itu dilihat bercanggah dengan kenyataan Masduki pada Ogos lalu, yang mengatakan Naib Presiden meminta Bio Farma memastikan vaksin COVID-19 yang ditunggu-tunggu itu mempunyai sijil halal sebelum diedarkan.

Masduki berkata Ma’ruf, yang juga pengerusi tidak aktif Majlis Ulama Indonesia (MUI), akan meminta pasukan MUI ke Beijing bagi mengesahkan sama ada vaksin itu halal atau sebaliknya.

“Bagaimanapun, ia tidak akan menjadi penghalang. Kenapa? Saya tekankan sekali lagi yang (vaksin) tidak halal dalam keadaan kecemasan adalah dibenarkan,” katanya.

Status halal bagi vaksin sebelum ini menjadi isu pada 2018, ketika kempen suntikan vaksin campak dan rubela oleh kerajaan.

Ketika itu, MUI mengeluarkan fatwa mengisytiharkan vaksin campak-rubela adalah ‘mubah’ (dibenarkan untuk kegunaan orang Islam) walaupun terdapat bahan berasal daripada babi kerana vaksin halal masih belum dihasilkan, sekali gus menjadi ‘darurat syariah’.

Walaupun fatwa itu dikeluarkan, MUI bagi bahagian Kepuluan Riau tetap menggesa orang Islam menolak penggunaan vaksin itu.

“Jika vaksin MR itu sangat penting, maka kita boleh meminta kerajaan supaya dengan segera menghasilkan yang halal dan selamat bagi orang Islam,” kata Setiausaha MUI Kepulauan Riau, Ustaz Santoso ketika itu.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.